Külföld

Jövő héten tárgyalhat a parlament a svéd és finn NATO-csatlakozásról

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 14:30

Az EU-tagállamok közül utolsóként foglalkozik hazánk a két ország felvételével a szövetségbe.

Március elsejére tűzték ki a magyar Országgyűlésben a svéd és finn NATO-csatlakozás ratifikálásának megtárgyalását – írja a hvg.hu. Az EU-tagállamok közül utolsóként foglalkozik hazánk a két ország felvételével a katonai szövetségbe.

A hvg.hu értesülése szerint a házbizottság szerdai ülésére készített jövő heti parlamenti napirendi javaslat szerint a hétfői és keddi ülésen még más témákkal foglalkoznának a törvényhozásban, és csak a szerdai, március elsejei ülésnapon kezdődne a svéd és finn NATO-tagságról szóló kormányelőterjesztések általános vitája. Zárószavazásra így a rá következő héten kerülhet sor.

A portál emlékeztet, hogy a kormánypárti többség több mint hét hónapig halogatta a téma napirendre tűzését. Novemberben még a német külügyminiszter is felszólította Törökország mellett Magyarországot, hogy ne akadályozzák a NATO bővítését. Nemrég a Helsinki Egyetem kutatója, Miklóssy Katalin egy finn lap kérdésére úgy vélte, Magyarország azért késlekedik, mert Orbán Viktor arra számít, hogy Oroszország fogja megnyerni a háborút Ukrajnában.

Nyitókép (archív): MTI/Kovács Attila

#Külföld#finnország#svédország#nato#parlament

Címlapról ajánljuk