Külföld

Kutató: Magyarország azért halogatja a NATO-ratifikációkat, mert arra számít, hogy végül Oroszország nyeri a háborút

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 16:13

Nehéz megtippelni, mi járhat Orbán fejében, véli egy kutató.

A tagsági kritériumok nem számítanak, mert azok alapján Magyarország maga sem lenne alkalmas a NATO-ba. A finn és svéd tagság jóváhagyásának menetrendje teljes rejtély, mert „nehéz tudni, mi jár Orbán fejében” – mondta a Helsinki Egyetem munkatársa, Miklóssy Katalin kutató a Helsingin Sanomatnak.

A lap szerint Finnország és Svédország sokat foglalkozott az elmúlt időszakban Törökország ellenvetéseivel, de a finn és a svéd csatlakozást még nem ratifikáló másik tagállam, azaz Magyarország sem könnyebb eset. 

Magyarország arra számít, hogy Oroszország megnyeri a háborút Ukrajnában. Orbán Viktor miniszterelnök úgy pozicionálja magát, hogy be tudja bizonyítani Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Magyarország mindent megtett a NATO-csatlakozás megállításáért és azért, hogy jóban maradjon Oroszországgal

– magyarázta Miklóssy Katalin, aki szerint az a legaggasztóbb, hogy Magyarországon mindig arról beszélnek, hogy Ukrajnában békét kell teremteni.

A lap úgy értékel, hogy Orbán Viktor és a Fidesz szempontjából a béke akadálya nem Putyin, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akinek a béke áraként lényegében területi engedményeket kellene elfogadnia.

Magyarország Oroszország mellett Törökországgal is ápolni akarja kapcsolatait. A magyar parlament várhatóan akkor foglalkozik a két ország NATO-ratifikációjával, amikor a február 20-án kezdődő héten visszatér az országgyűlési szünetről.

Nyitókép: European Council / European Union

#Külföld#miklóssy katalin#finnország#svédország#nato#ratifikáció

Címlapról ajánljuk