Belföld

Ezúttal a közmédia nyert pert a DK ellen, kommunistázással ünnepeltek

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 20:53

Pedig tavalyelőtt még a DK nyert pert hasonló ügyben.

Pert nyert az MTVA a DK ellen, amely szerintük „precedensértékű”. A közmédia szerint a Demokratikus Koalíció a közmédiával szemben valamennyi perét jogerősen elvesztette, amelyet az MTI Országos Sajtószolgálat (OS) közleménykiadási gyakorlata ellen indított. Tavalyelőtt még a DK nyert pert egy hasonló ügyben.

A közmédia szerint a DK „pártállami időket idéző módon igyekezett nyomást gyakorolni a független MTI működésére”. Hozzátették: „az Országos Sajtószolgálatnak joga van minden olyan közlemény kiadását megtagadni, amelyről feltételezhető, hogy az alkalmas lehet más személy személyiségi jogainak megsértésére, valamint azt is kimondta, hogy az MTI-t megilleti a szerkesztői szabadság”.

Az MTVA beszámolt arról, hogy az öttagú bírói tanács részvételével folytatott felülvizsgálati eljárást lezáró ítéletében a Kúria kimondta: jogosan utasította vissza az Országos Sajtószolgálat a Demokratikus Koalíció közleményeinek kiadását.

A bíróság döntése szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény nemzeti hírügynökségre vonatkozó rendelkezéseiből nem következik, hogy az OS-szolgáltatás keretében bárkinek joga lenne követelni egy konkrét közlemény közzétételét.

A most meghozott végleges bírósági döntés értelmében a Demokratikus Koalíció mint felperes köteles megfizetni a teljes perköltséget, vagyis az első-, a másodfokú és a felülvizsgálati eljárás költségét is az alperes Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#dk#mtva#mti#per#gyurcsány ferenc#közmédia

Címlapról ajánljuk