Belföld

Nem hozta le az MTI az ellenzék közleményét, mert jogsértőnek találták

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 11. 18:53

Azt nem fejtették ki, pontosan miért.

Nem hozta le a Magyar Távirati Iroda azt a közleményt, amit az ellenzéki összefogás készített a választások dátumának kiírására reagálva, és amiről mi is tudósítottunk. Az MTI sajtóosztálya a közleményt beküldő LMP-nek jelezte, hogy annak szövege szabályzatuk egy pontjába ütközik, írja a Telex.

A szabályzat hivatkozott pontja szerint a közlemény

nem lehet jogsértő, nem lehet alkalmas arra, hogy sértse mások személyhez fűződő jogát, így különösen nem lehet alkalmas más emberi méltóságának, becsületének, jóhírnevének, magánéletének, magántitkának és személyes adatai védelméhez fűződő jogának vagy üzleti titokhoz fűződő jogának megsértésére

A sajtóosztály nem fejtette ki a pártnak, hogy pontosan melyik szövegrész ütközik bele ebbe a szabályba. Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok közleményének ez része foglalkozik személyesen is Orbán Viktor körének tagjaival:

Az elmúlt tizenkét évben egy gázszerelőből az ország leggazdagabb embere lett, mert ő Orbán Viktor barátja és strómanja. Tiborcz István milliárdos bankárrá vált, mert ő Orbán Viktor veje.

Az MTI azt is leírta a pártnak, hogy médiaszolgáltatóként szerkesztői szabadsággal élhetnek. Nem is ez az első alkalom, hogy visszadobják valamelyik ellenzéki part közleményét: májusban szintén az LMP beadványát utasították el, ami a sajtószabadságról szólt. A DK pedig pert is nyert azért tavaly, mert az MTI négy közleményüket sem volt hajlandó lehozni. Az ítélet szerint ekkor „a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlés megtagadásával”.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#ellenzék#mti#közlemény#sajtószabadság#szabály#orbán viktor#tiborcz istván#választások#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk