Belföld

Republikon: a Fidesz szavazóinak negyede egyetért a szankciókkal

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 10:48

A magyarok 32 százaléka ellenzi az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit. 

A magyaroknak mindössze 32 százaléka ellenzi az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit – derült ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásának eredményeiből. A felmérés szerint a magyarok 46 százaléka egyetért a szankciókkal, 22 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A Republikon közvéleménykutatása szerint még a Fidesz szavazóinak egynegyede is egyetért a szankciókkal, és 60 százalékuk nem. A 2022-ben együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP, LMP, Jobbik, Párbeszéd) szavazóinak több, mint kétharmada (68 százalék) támogatja a szankciókat és mindössze hét százalékuk ellenzi.

A magyar kormány által készített nemzeti konzultáció szerint a magyarok 97 százaléka ellenzi a „brüsszeli szankciókat”, és ezt óriásplakátokon kezdték el hirdetni országszerte. A konzultációt 1,4 millióan töltötték ki, az ő 97 százalékuk, tehát 1,358 millió ember válaszolt nemmel az irányított kérdésekre.


A Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint az emberek több mint felének fogalma sem volt arról, hogy miről szólt a nemzeti konzultáció, amire a kormány közlése szerint 2,7 milliárd forintot költöttek el az adófizetők pénzéből.


Nyitókép: A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, a II. kerületi Pasaréti úton 2022. október 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

#Belföld#szankciók#közvélemény-kutatás#republikon intézet#brüsszeli szankciók#nemzeti konzultáció

Címlapról ajánljuk