Belföld

Az emberek több mint felének fogalma sem volt, miről szól a legutóbbi nemzeti konzultáció

rtl.hurtl.hu

2022. december 19. 15:08

Nem is volt túl nagy az érdeklődés. 

Elkészült a felmérés, az emberek több mint felének fogalma sem volt arról, hogy miről szól az Orbán-kormány új nemzeti konzultációja – írja a Népszava a Publicus Intézet közvélemény-kutatása alapján. 

A lap megbízásából készített kutatásban megkérdezettek harmada töltötte ki az Oroszországgal szemben meghozott uniós szankciókról szóló nemzeti konzultációt, és a válaszadóknak csak a 45 százaléka tudta, hogy miről is szólt a csütörtök éjfélkor véget ért kormányzati akció – derült ki.

A kutatás szerint a kormánypárti szavazók 82, a bizonytalanok 32, az ellenzékieknek viszont mindössze a 6 százaléka küldte vissza a konzultációs kérdőívet – összességében a megkérdezettek harmada. A legaktívabbnak – 41 százalék – a kistelepüléseken élők bizonyultak, míg a fővárosban alig minden negyedik választó reagált érdemben a kormány kérdéseire.

A mostani, a megszokottnál nagyobb érdektelenség oka lehetett az is, hogy hiába a kormány propaganda-hadjárata, a megkérdezetteknek csak 45 százaléka tudta, egyáltalán miről is szól a jelenlegi nemzeti konzultáció – 15 százalék rossz témakört adott meg, 40 százalék nem tudta, vagy nem válaszolt –, ennek ellenére, ahogyan a felmérés kimutatta, akadtak, akik így is kitöltötték a kérdéssort.

A kormány még nem közölte, hogy összesen hányan töltötték ki az amúgy semmilyen következménnyel nem járó konzultációt. Arról, hogy hogyan vált az évek során ellenzéki fórumból az Orbán-kormány csodafegyverévé a nemzeti konzultáció, és ez mekkora áldozatot követelt az adófizetőktől, korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#nemzeti konzultáció#szankciók#Publicus Intézet#publicus#felmérés

Címlapról ajánljuk