Belföld

A Kúria döntésének értelmében országgyűlési képviselő lehet a DK-s jelölt

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 11:11

Korábban a Momentum támadta Ráczné Földi Juditot.

A Momentum korábban azzal az indokkal próbálta meg megakadályozni, hogy Ráczné Földi Judit országyűlési képviselői kinevezését, hogy nem engedhetik, hogy „egy offshore-lovag” beüljön a parlamentbe. Rácznét Kordás László DK-s politikus halála után nevezte a pártvezetés képviselőnek, de a Momentum elnöke bejelentette: nem támogatják a kinevezést.

Gelencsér Ferenc elmondása szerint „a Momentum értékrendjébe nem fér bele, én azt gondolom, hogy az összefogás értékrendjébe sem fér bele, de továbbmegyek, a Demokratikus Koalíció értékrendjébe sem férhet bele, hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen”.

Gelencsér szerint a Momentum mint a választáson együtt induló pártok egyike, közös jelölőszervezetnek számít, ez alapján pedig ha nem a listán soron következő jelöltet nevezik ki (a DK-s Manhalter Dániel következett volna a sorban), akkor a többi jelölőszervezet hozzájárulására is szükség van a változtatáshoz.

Az ügyben végül a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a múlt héten 13 igen és 1 nem szavazattal elfogadta, hogy Ráczné Földi Judit parlament tagja legyen, Gelencsér a döntés miatt a Kúriához fordult, de a Kúria végül helyben hagyta az NVB döntését, írja a HVG.

Sok sikert kívánunk Ráczné Földi Juditnak a jogerős Kúria-döntés után! Ezzel végleg meghiúsult az a kísérlet, amelyben egy ellenzéki párt a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást megszegve akarta megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával

– reagált a DK a Kúria döntésére.

Gelencsérék azért nem támogatták, Ráczné kinevezését, mert a politikus nem mondott igazat az offshore-kapcsolatairól. A DK-nál korábban úgy az RTL Híradónak úgy fogalmaztak:

A pokolra is elmennek Ráczné Földi Juditért, mert ő egy becsületes politikus.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#Ráczné Földi Judit#dk#momentum#kúria#döntés

Címlapról ajánljuk