Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország nagyon jól meglenne uniós pénzek nélkül

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 5:54

A miniszter milliós pedagógusbéreket is ígért, amihez viszont – szerinte – meg kell szűnnie az uniós pénzek visszatartásának.

Az ország hosszú ideig nagyon jól meglenne európai uniós pénzek nélkül is, tévedés, hogy ezen múlik az ország boldogulása

– közölte csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által rendezett szekszárdi beszélgetésen, amiről az állami hírügynökség számolt be. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kormány célja, hogy minden uniós forrást megszerezzen.

Gulyás Gergely szerint az Európai Uniónak nincs alternatívája, de „ez nem az EU-nak a magyar GDP-hez való 1,4 százalékos hozzájárulása miatt van így”, hanem azért, mert a közös piac a magyar gazdaság számára nélkülözhetetlen.

Szóba került a visegrádi négyek együttműködése is, amiről a miniszter azt mondta: Magyarország a lengyelekkel abban nem értett egyet, hogy Oroszország jelent-e fenyegetést a NATO-tagállamokra. Szerinte ha a lengyeleken múlna, „a lehető legnagyobb hévvel kellene részt venni abban a konfliktusban, amelyet jó távol akarunk tartani magunktól”.

Beszélt még arról is, hogy „méltánytalanul alacsony a pedagógusok bére”, de szerinte a magyar kormány EU-val kötött megállapodása szavatolja, hogy „2025. január elsején egy pedagógus bére átlagosan bruttó 800 ezer forint lesz, és két évre rá az egymillió forintot is el fogja érni”. Ennek feltételéül szabta, hogy az uniós pénzek visszatartásának meg kell szűnnie, ami szerinte március végén megtörténhet. Ha rendelkezésre állnak az uniós források, jó esély van arra, hogy 2024-től folytatódjanak a Modern városok programban leállított fejlesztések, és újabbak is induljanak.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely többek közt arról beszélt, hogy nem fognak 25 százalékos béremelést kapni a közalkalmazottak, mert nincs rá pénz, és annak megértését kérte az érintettektől, hogy „ez az év nehezebb”.

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

#Belföld#gulyás gergely#európai unió#uniós források#oroszország#oktatás#EU-s pénz

Címlapról ajánljuk