Belföld

Az orvosok többsége többet keres, mint Pintér Sándor? Reagált az orvosi kamara a Belügyminisztérium állításaira

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. február 6. 14:56

Kincses Gyula, a MOK elnöke szerint az akciójuk nem veszélyezteti a betegellátást, és nem gondolja, hogy egymás zsebében kellene turkálniuk a politikusokkal.

A Magyar Orvosi Kamara nem politikai nyilatkozatháborúban, hanem szakmai megoldásban, együttműködésben, tárgyalásban érdekelt

– mondta az RTL Híradónak hétfőn Kincses Gyula MOK-elnök, arra reagálva, hogy a Belügyminisztérium a hétvégén rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: a kamara legújabb akciója a betegbiztonságot veszélyezteti, és az orvosok méltatlan támadást indítottak a kormány és a betegek ellen.

(A teljes riportot a témában a hétfő esti RTL Híradóban láthatják!)

Mint arról beszámoltunk, új rendszerváltozást követel a magyar orvostársadalom, a háziorvosok nem írják alá az új ügyeleti szerződéseket, aki már megtette, letétbe helyezi annak felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezik letétbe. 

Kincses Gyula most azt mondta: 

mindennap azt érzékelik, és azt látják, hogy épp a magyar egészségügyi rendszer jelen állapota, hiányosságai azok, amik a betegellátást veszélyeztetik.

Ezért is akartak figyelemfelhívó módon ilyen akciót indítani, hogy rákényszeríthessék a kormányt a dolgok rendezésére. „A cél az, hogy az egészségügy tisztességesen működjön, mindenki megfelelő ellátást kaphasson” – tette hozzá Kincses.

Arra a kérdésre, hogy a kezdeményezés veszélyezteti-e a betegbiztonságot, a kamara elnöke úgy reagált, hogy bizonyosan nem, de semmiképpen nem jobban, mint a jelenlegi helyzet. „Attól még, hogy az ügyeleti szerződést az új rendszerben nem írják alá a háziorvosok, működhet tovább a jelenlegi rendszer. Attól, hogy egy kórházban egy adott ideig az ügyeletek száma csökken, akkor az sajnos csak egy kórház lesz a többi közül, amely átmenetileg adott esetben zárva van, hiszen ma is számos kórházban munkaerőhiány miatt szünetel az ellátás egyes osztályokon. Nem toldozgatni-foltozgatni kell a rendszert, hanem alapjaiban újraépíteni, és főleg megtartani a dolgozókat” – mondta az RTL-nek Kincses.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a múlt hétvégén arról is beszélt, hogy 

bizonyos orvosok jobban keresnek, mint a szakminiszter vagy az államtitkárok, 

ám Kincses szerint ha a bértáblát nézzük, akkor ez így nem igaz. Hozzátette: 

Arról, hogy kinek milyen mellékjövedelme van, nincs információnk. Egyébként tisztességes munkáért tisztességes bérre van szükség. Nem gondolom, hogy egymás zsebében kellene turkálnunk. 

A kamara szombaton fogalmazta meg a követeléseit, hétfőn ezeket írásban is elküldték a miniszternek és az államtitkárnak, így jelenleg az ő reakcióikra várnak.

Nyitókép: MOK

#Belföld#Kincses Gyula#magyar orvosi kamara#mok#felmondás#letétbe helyezés#egészségügy#takács péter#államtitkár

Címlapról ajánljuk