Belföld

A HírTV-n borított a MOK alelnöke: Szétszakad az ország gazdagok és szegények egészségügyére

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 11:21

A kormánypárti tévében Álmos Péter beszélt arról, hogy a kamara szerint az egészség nem üzlet, és ezzel a felfogással komoly érdekeket sértettek. Az embereket szerinte a magánegészségügy irányába kényszerítik – mondta egy nappal a kamara jogfosztása előtt.

A kormányközeli HírTV Napi aktuális című műsorának vendége volt kedden dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

A beszélgetés felütése a múltba tekintett: a műsorvezető, M. Dobos Marianne arról beszélt, hogy (az azóta elhunyt) Molnár Lajos egészségügyminiszter hogyan érvelt a kötelező kamarai tagság ellen, erről egy részletet is bejátszottak. Majd a műsorvezető felvetette, hogy Kincses Gyula, a MOK elnöke is azt mondta korábban, hogy a kamara és a kormány konstruktívan egyeztettek erről a kérdésről.

„Visszamennék még egy kicsit az időben, nem kell egészen a Gyurcsány-kormányig, hanem csak 2020. október 3-ig – mondta erre a stúdióvendég, a MOK alelnöke. – Akkor abban egyeztünk meg Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a kamara kérésének megfelelően a hálapénz illegális lesz, az orvosok bérrendezése megtörténik, és a harmadik: az egészségügyi átalakításban részt vesznek, bevonják az orvosokat, azokat, akik a betegágy mellett vannak” – fogalmazott a MOK alelnöke, aki szerint a covid idején érthető volt, hogy ez nem megy azonnal. Az új kormány felállásával azonban úgy gondolták, hogy ennek itt az ideje, részt kell venniük, erre ígéretet is kaptak. 

Takács államtitkár úr azt mondta, hogy semmi olyan nem kerül a parlament elé – ez volt az első megszólalása –, ami az orvostársadalom támogatását nem bírja. Ez rögtön a törvénymódosításnál megbukott. 

Álmos Péter szerint nem tárgyalások voltak a MOK-kal, hanem az államtitkár elment, és közölte, hogy mi lesz. A kamara pedig jelezte, többször is, hogy mik azok a pontok, amiket elfogadhatatlannak tartanak. Ezek nem változtak meg, ez vezetett oda, hogy a tagság felszólította a kamarát, hogy lépjenek. 

Az orvoskamara nagyon demokratikus szervezet. Úgy képzeljék el ezt a küldöttgyűlést, mintha a parlamentben százezer ember ülne, és ők döntenének. 

M. Dobos Marianne megjegyezte: közben megjelentek olyan levelek, akár a kamara vármegyei vezetőitől, amelyek szerint azok, akik aláírják a szerződést, sztrájktörők. Ez pedig szerinte úgy is megjelent a sajtóban, hogy fenyegették az orvosokat. 

Álmos Péter azonban azt mondta: megjelent egy levélben az a szó, hogy sztájktörő, de ez nem fenyegetés, hanem egy erős kifejezés. Viszont idézte a kormány alkalmazottját, az egyik kollegiális vezetőt, aki egy ülésen arról beszélt: aki a kamara akciójában részt vesz, az politikai tettet hajt végre, és nem érdekli, be fogja osztani ügyeletbe akkor is, ha nincsen szerződése. Az ilyen orvosokat pedig erkölcstelen embereknek nevezte a szóban forgó kormánytisztviselő. A MOK-hoz jelzések érkeztek be emiatt, a MOK-nak pedig van egy etikai kódexe, ennek alapján indítottak független vizsgálatot. 

Ilyenkor lépni kell. Tettünk egy panaszt. Talán szokatlan, de az Orvosi Kamara úgy működik, hogy ha valaki tesz egy panaszt, akkor azt egy teljesen független testület bírálja el. 

Az elnökségnek a vizsgálat kimenetelére nincsen ráhatása – tette hozzá.

Arra is kitért: el lehet menni a koncepciós eljárások irányába, de arról van szó, hogy a kamarát megpróbálják elnyomni, mert nagyon komolyan gondolják, hogy az egészség nem üzlet, az állami egészségügynek nagyon erősnek kell lennie. 

Úgy látjuk, hogy ez komoly érdekeket sértett

– fogalmazott.

M. Dobos Marianne megkérdezte: az a betegek érdekeit szolgálja-e, hogy felszólították az orvosokat, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. „Így van” – mondta az orvos, majd a műsorvezető megint közbevágott: az a beteg érdekeit szolgálja? Mire Álmos így felelt:

Van egy ügyeleti rendszerünk, ami működik, és elkezdődött volna egy olyan ügyeleti rendszer, amiről minden adat titkosítva van, és nem bocsátották a rendelkezésünkre.

A MOK alelnöke arról is beszélt, hogy elindulhatott volna valamilyen elmozdulás az ügyeleti rendszer ügyében. Azonban szerinte nem is ez a fő gond,

hanem hogy szétszakad az ország gazdagok és szegények egészségügyére. Ezt az orvosi kamara nem szeretné, mert mi erős állami egészségügyet szeretnénk, ahol helye van a magánegészségügynek, de nem úgy, hogy belekényszerítjük az embereket. Mi úgy látjuk, hogy ebbe az irányba megy a dolog

– magyarázta. 

Kedden a parlament kormánypárti többsége pillanatok alatt elfogadta a törvényt, amely megszünteti a kötelező orvoskamarai tagságot:


A teljes beszélgetést itt nézheti meg:


Nyitókép: HírTV

#Belföld#mok#magyar orvosi kamara#álmos péter

Címlapról ajánljuk