Belföld

Magyar Orvosi Kamara: Akik nem éltek az '50-es években, most élőben végignézhetnek egy koncepciós eljárást

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 15:24

Minden legális jogorvoslati lehetőséget kihasználnak majd, nagy valószínűséggel pert indítanak a Belügyminisztérium ellen hitelrontás miatt. 

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Orvosi Kamara annak apropóján, hogy a kormány új törvényjavaslattal módosítaná a kamaráról szóló törvényt. 

Kincses Gyula, a MOK elnöke elmondta: a kormány abszolút valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a kamara ellen. 

„Az a hivatalos indok, hogy mi a hatalmunkkal visszaélve fenyegetünk kollégákat, akik együtt akarnak működni, végre akarják hajtani a kormányzati intézkedést, és etikai eljárásokat akarunk eszközként használni ellenük. Valójában egy esetben tettünk bejelentést etikai ügyben, és ezen kívül semmi más nem igaz. 

Nem olyan kolléga ellen indult az eljárás, aki szeretné az ügyeleti szerződést aláírni, hanem egy olyan vezető háziorvos ellen, aki az országos kórházfőigazgatótól kapja a fizetését, és presszionálta a kollégáit.

Ő volt az, aki visszaélt a hivatali helyzetével, az ott lévő kollégákat megfélemlítette. Semmilyen tényalapja nincs annak az ügynek, amelyre hivatkozva bevezetnék az új törvényt” – mondta az elnök.

A Magyar Orvosi Kamara titkára, Svéd Tamás úgy gondolja, hogy akik esetleg nem éltek az '50-es években, most élőben végignézhetnek egy koncepciós eljárást. Szerinte Gulyás Gergely elmondta a vádat, amit ugyan tételesen megcáfoltak, de hiába. 

Megszületett az ítélet, várhatóan a holnapi napon fogják kihirdetni

– tette hozzá.

Álmos Péter alelnök szerint az történt, hogy egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, majd a közmédia ezt a hazugságot már tényként beállítva felkérdezte Gulyást a kormányinfón. Álmos szerint ugyanazok a mondatok hangzottak el a vádakban, amelyeket ma a sokoldalas törvénytervezetben láthatnak. „Ez egy kirakat, egy koncepciós eljárás. Számítottunk rá. Amikor az orvostársadalom döntött arról, hogy nyomásgyakorlásba kezd, akkor azt mondtuk, hogy mi most nem az orvosoknak kérünk pénzt, hanem a szakdolgozóknak és a betegeknek, illetve kérünk valami olyat, amit még talán annál is nehezebben adnak meg: a függetlenséget. 

Megfogalmaztuk, hogy a potenciális veszélyek között ott lebeg, hogy a kamarát megpróbálják ellehetetleníteni.

Küzdöttünk a hálapénz eltörléséért, kampányolni kezdtünk a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban, és harcoltunk a tiszta, átlátható egészségügyért harcoltunk. Ez így is folytatódik.”

Kincses hozzátette, hogy folyamatban van egy olyan felmérés, amely szerint az orvosok körülbelül 90 százalék támogatja a kamara céljait, 80 százalék pedig egyetért az eszközökkel is. Az orvosok elmondták: az orvostársadalom részéről nagyfokú felháborodás kíséri a törvényjavaslatot. Akik korábban vehemensen kritizálták őket, most azok is a teljes támogatásukról biztosították a MOK-ot. 

Álmos Péter szerint ez a támadás nem a MOK ellen, hanem a független értelmiség gerincéhez tartozó orvostársadalom ellen irányul. 

Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy parancsot kövessünk, fogjuk be a szánkat, és ne akarjuk kezelni a látható problémákat.

A MOK vezetése közölte, hogy minden legális jogorvoslati lehetőséget kihasználnak majd, nagy valószínűséggel pert indítanak a Belügyminisztérium ellen hitelrontás miatt. Beszéltek arról is, hogy semmilyen értesítést nem kaptak a benyújtott törvényjavaslatról, akkor értesültek róla, amikor bárki más a sajtóban. 

A nyomásgyakorlást ugyanakkor meg kellett lépniük – tették hozzá. A kamara bízik abban, hogy a tagok jelentős része még így is a tagságot választja. Ha mégis csökkenne a létszám, akkor is elszántak maradnak, mert kisebb létszámmal is sokakat el tudnak érni. 

Kincses Gyula közölte, hogy a MOK nem fogadja el a legitimáló, bólogató szerepet, hiszen az orvosok nem alkalmazottak, hanem egy gondolkodó társadalom, ezért is vitatják a törvény szemléletét. Kérdésre válaszolva Kincses elmondta: a MOK-nak most kb. 50 ezer tagja van, de ebben benne vannak például a nyugdíjasok is. 

A felmondási letétről szólva Álmos Péter közölte: ebben a helyzetben már nem igazán van értelme, így azt kérik a kollégáktól, hogy aki komolyan gondolja és szolidáris akar lenni, az most adja be az önként vállalt túlmunka felmondását vagy bármilyen egyéb módon nyilvánítsa ki a véleményét. Megjegyezte, a letét célja épp az volt, hogy azt a tárgyalások eredményétől függően élesítsék, csakhogy nem volt tárgyalás. 

Előzmény: 

Mint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely azzal vádolta meg a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy visszaél a hatalmával, mert orvosokat fenyeget. A MOK erre úgy reagált, hogy ők egyetlen háziorvos ellen sem indítottak és nem indítanak etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. Az ügy előzménye, hogy a kamara közgyűlése felszólította a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. Erre válaszul az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy módosítanák a kamaráról szóló törvényt.

A javaslat szerint megszűnne a kötelező kamarai tagság, csak az marad kamarai tag, aki erről kifejezetten nyilatkozik, aki nem marad, arányosan visszakapja a tagdíját, és a nem kamarai tagok is praktizálhatnak. Fontos döntés továbbá, hogy az etikai vizsgálat lehetőségét is elveszik a Magyar Orvosi Kamarától és átteszik az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

Nyitókép: Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. – Fotó: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#mok#magyar orvosi kamara#orvosi kamara#sajtótájékoztató#törvényjavaslat

Címlapról ajánljuk