Belföld

Az orvoskamara elnöke szerint orosz rulett, hogy hol milyen ellátás jut a betegeknek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 7. 7:56

Az orvosok úgy látják, hogy a január 1-én életbe lépett jogszabálycsomag nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, rendkívüli országos küldöttközgyűlést tartott szombaton a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amin arról döntöttek, hogy rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek az orvosok.

A január 1-én életbe lépett a törvény- és rendeletcsomaggal a kormány hozzáfogott az egészségügy gyökeres átalakításához. A háziorvosi rendszert, az ügyeletet, a járóbeteg-ellátást és a kórházakat érintő drasztikus változások a MOK szerint példátlanul kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat, ráadásul a törvénymódosítást a parlament a szakmai javaslatok lesöprésével fogadta el.

A szombati rendkívüli országos közgyűlésen közel egyhangúan megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, és helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.


Kincses Gyula, a MOK elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában hétfőn azt mondta, hogy a kamara tagsága azért lett most aktívabb, mert az egészségügyi szolgálati törvény hatása mostanra ért el az orvosokig,

most kezdi kimutatni a foga fehérjét. 

Kincses Gyula szerint „beteg- és orvosbarát rendszerre lenne szükség”, ezzel szemben egyre inkább az orvosi szabadságot és kreativitást semmibe vevő irányba mozdul a törvényhozás.

A kamara elnöke arról is beszélt, hogy milyen hosszú folyamatok vezettek odáig, hogy a magyar egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Az orvosok nem is vitatják, hogy szükség van a rendszer átalakítására, a centrumkórházak megerősítésére, vagy, hogy az emberek a lakhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz, de szerintük az új szabályozás nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére. A helyzet nem mindenhol egyformán rossz, de

orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut

– fogalmazott Kincses Gyula.

„A kamara a megoldásban, egy jobban működő rendszerben érdekelt, ha kell, akkor bevetünk ezért nyomásgyakorlási eszközöket. Nem ezek használata a cél, hanem az eredmény” – mondta Kincses Gyula a hétvégén elfogadott cselekvési tervről.

A Belügyminisztérium szerint az orvosok méltatlan támadást indítottak a kormány és a betegek ellen. A BM államtitkára, Takács Péter vasárnap azt közölte, hogy az egészségügy igenis jól teljesít és az orvosok részéről csak hangulatkeltés zajlik. „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter” – állította Takács Péter. A Fidesz közleményében „Gyurcsány embereinek” nevezte az orvosokat.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#magyar orvosi kamara#egészségügy#orvosok

Címlapról ajánljuk