Belföld

4500 orvos hajlandó letétbe helyezni az önkéntes túlmunka szerződés felmondását – nyilatkozta az Orvosi Kamara elnöke

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 11:10

De sztrájkot nem terveznek.

„Nem azt mondjuk, hogy az ügyeleti szerződés rossz, hanem az alapellátás egyéb új szabályai orvos-, és ezzel betegellenesek, és ez a nyomásgyakorlás legkulturáltabb módja” –  mondja Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a hvg360-nak adott interjújában.

Kincses azt követően nyilakotkozott a portálnak, hogy a Magyar Orvosi Kamara szombaton döntött arról; felszólítja az alapellátó orvosokat, ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződést, és/vagy a feladatellátási szerződéseik felmondását helyezzék letétbe az orvoskamara területi szervezetinél.

Ugyanígy, nem az önként vállalt túlmunkával van baj, de az önkéntes túlmunka tartja életben a rendszert, a kollegák ennek a felmondását teszik letétbe. De ez nem sztrájk, vagy a kötelező feladatok megtagadása, csupán az önkéntes feladatok felfüggesztése. De annyira sérülékeny a rendszer, hogy ez is érdemi zavart okozhat.

– mondta a MOK-elnök.

Kincses szerint a kormánynak  látnia kell, hogy „a háziorvosi kar elöregedett, többségben vannak a 60 év felettiek. Korábban nem voltak kötelesek ügyelni, így érthetően ellenállást szül, ha rájuk akarnak erőltetni egy új rendszert, főleg úgy, hogy még nem is feltétlen a saját településükön ügyelnek, és folyamatosan változó szabályokhoz kell alkalmazkodni." 

Hozzáteszi: 

De ahogy mondtam, nem az ügyeleti szerződés a fő probléma, hanem a többi között az, hogy veszélybe került a praxis fenntartása. 

Arra a kérdésre, hogy miért nem sztrájkolnak, Kincses azt válaszolta: azért nem, mert a sztrájk az orvosi léttel alapvetően ellentétes fogalom. 

A MOK elnöke elmondta, az általuk végzett anonim felmérés szerint 4500 orvos lenne hajlandó letétbe helyezni az önkéntes túlmunka szerződésének felmondását. 

„Az elnökség most fogalmazza meg a szöveget, ami kimegy az orvosoknak” – jegyezte meg.


Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#Kincses Gyula#mok

Címlapról ajánljuk