Belföld

Kincses Gyula: A felmérésekben súlyos problémaként jelenik meg az egészségügy helyzete, a választáson nem

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 6:51

A lakosság egy része szép lassan átszokott a magánegészségügyre.

A Forbes készített interjút a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével, Kincses Gyulával, aki a kötelező kamarai tagság megszüntetését „durva és minden igazságalapot nélkülöző” támadásként értékelte.


Kincses Gyula kérdésre azt mondta: nem kér időpontot a Karmelita kolostorba Orbán Viktorhoz. „Miért kérjek? Azt gondolja, hogy ha én kérek időpontot, akkor kapok? Hogy majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor majd visszavonják ezt a törvényt? Ennek nincs esélye” – fogalmazott.

A beszélgetésben felmerült, hogy bár konkréten életekről van szó, nem látszik, hogy az egészségügy országos politikai üggyé válna. Ezt Kincses Gyula sem érti, ő maga is sokat gondolkodik ezen, egyelőre feloldás nélkül. 

A különböző országos kutatásokban az emberek a súlyos problémák között mindig a top 3-ba helyezik az egészségügyi ellátást. Ha viszont egy még nagyobb mintás közvéleménykutatást nézek, amit úgy hívnak, hogy választás, ott ez abszolút nem jelenik meg. Sőt még csak témaként sem volt jelen

– fogalmazott a MOK elnöke, aki szerint ennek egyik oka lehet a klasszikus magyarázat, miszerint a béka nem veszi észre, hogy forró vízben ül, míg fel nem forr teljesen, akkor meg már késő. Ez a taktika pedig működik.

A másik része, hogy a lakosság szépen lassan átszokott a fizetős egészségügyre. Akinek meg erre nem futja, az más területen is annyira ki van semmizve, hogy neki ez nem téma.

A MOK elnöke nem tudja, hogy tudatos kormányzati szándék, vagy egyfajta tehetetlenségből fakad, hogy a magánegészségügybe terelik az embereket, de inkább utóbbit valószínűsíti. „De az általános kormányzati attitűd az, hogy a kormány hátrébb lép a humán közfeladatoktól: a segíts magadon és akkor a kormány is megsegít a rendező elv. Ez nem a tipikus gondoskodó állam eszménye, lehet ilyen filozófia mögötte” – fogalmazott Kincses Gyula.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#Kincses Gyula#mok#magánegészségügy

Címlapról ajánljuk