Belföld

Maruzsával egyeztettek a tanárszakszervezetek, de nem jutottak semmire

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 18:36

A pedagógusok még napirendet sem kaptak. 

„A sztrájkköveteléseknek egyetlen pontjára nem reagált érdemben a kormány” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a csütörtöki sztrájktárgyalás utáni sajtótájékoztatón, ahol Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral egyeztettek a pedagógus-szakszervezetek képviselői az ágazatot érintő legfontosabb követelésekről, írja a Telex.

A több mint kétórás tárgyalás előtt a szakszervezetek azt sem tudták, mi lesz pontosan az egyeztetés témája, nem kaptak napirendet. Kérték, hogy a kormány küldjön a bérrendszer tervezetről egy tájékoztatást, ehelyett a teljesítményértékelésről kaptak anyagot. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi a kormány az oktatási-nevelési intézményekben, amellyel a pedagógusok és az intézményvezetők munkateljesítményét vizsgálnák.

A megbeszélésen Maruzsa Zoltán megismételte azt, amit a kormány eddig is kommunikált: Brüsszeltől függ, milyen fizetésemelésre lehet számítani az ágazatban, a kormány szerinte minden eddigi ígéretének eleget tett. Nagy Erzsébet szerint a tárgyaláson kiderült, hogy nincs még döntés a bérrendszer módosításáról, de arról sem, hogy a jelenlegi törvényekkel vagy egy új jogállási törvényben történjen ez meg. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt mondta az egyeztetés után, hogy a munkaterhelésről szó sem esett, és más sztrájkkövetelésekben sincs elmozdulás. Viszont szerinte muszáj tárgyalni akkor is, ha nincs előrelépés, a helyzetet ő is tarthatatlannak tartja – idézi az alelnököt a Telex. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#pdsz#PSZ#pedagógusok szakszervezete#pedagógusok demokratikus szakszervezete#maruzsa zoltán#államtitkár#egyeztetés#sztrájk#sztrájkkövetelés

Címlapról ajánljuk