Belföld

Pintér Sándor belső teljesítményértékelést tervez a köznevelési intézményekben

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 5:34

Rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi a kormány az oktatási-nevelési intézményekben, amellyel a pedagógusok és az intézményvezetők munkateljesítményét vizsgálnák – derült ki egy, a Népszava birtokába került belügyminisztériumi dokumentumból, amely a pedagógus teljesítményértékelési rendszer új koncepcióját vázolja fel.

A lap szerint a pedagógusok munkájának ellenőrzését jelenleg főként külső értékelésekkel végzik, így ezeken is változtatnának, hogy nagyobb hangsúlyt kaphasson a belső ellenőrzés, amit a pedagógusok esetében az intézményvezetők, az igazgatóknál pedig a fenntartók végezhetnek el.

A tervek szerint az új belső értékelés folyamata a „személyes teljesítménycélok kijelölésével” kezdődik majd: az intézményvezetőnek augusztusban, a pedagógusoknak minden tanév elején, szeptemberben kell majd javaslatot tenniük személyes teljesítménycélokra, majd június-júliusban értékelés következik egy összetett szempontrendszer alapján. Az átlag feletti teljesítményt nyújtó tanárok pluszpénzt kaphatnak, az ez alatt teljesítők illetményét azonban csökkenthetik. 

A koncepció mindemellett általános elvárásokat sorakoztat fel arról, mit lehet ideális pedagógusi vagy intézményvezetői munkának, hozzáállásnak tekinteni. A tanárok esetében egyebek mellett azt, hogy a nevelést-oktatást tekintse közszolgálatnak, melynek célja „a magyar nemzet fejlődése, gyarapodása”. Illetve, hogy tartsa be az etikai elvárásokat, „viselkedésével, megjelenésével az intézmény és a magyar köznevelés jó hírét erősítse”. 

Az RTL nézőinek szavazata alapján 2022-ben az Egységes Diákfront és az elbocsátott tanárok nyerték Az Év Embere-díjat. Az Év Embere listán 2022-ben 10 jelölt szerepelt, akikre január 1-ig szavazhattak a nézők:


Nyitókép: A tanárok, diákok és szülők részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevői a Szabad sajtó úton 2022. november 18-án. A tüntetés a reggeli élőlánc folytatásaként indult a Március 15. térről, a résztvevők a tanárok béremelését és oktatási reformot követeltek. A megmozdulást az Egységes Diákfront tagjaiként a Turul Diákegyesület, a Pala Mozgalom, a Grund és a Diákok a Tanárokért szervezte. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#oktatás#belügyminisztérium#pintér sándor#pedagógusok

Címlapról ajánljuk