Belföld

Újabb tanár mondott fel Budapesten: „Amikor tegnap megírtam a felmondásomat, rájöttem, hogy épp a magyar kultúra napja van”

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 15:31

Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára hétfőn adta be felmondását.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, közös nyilatkozatot adtak ki a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola tanárai és munkatársai, amelyben közölték, hogy nem vesznek részt a január 23-án induló országos sztrájkban, mert számukra az 

ellehetetlenített sztrájktörvény (az óráik felét meg kell tartaniuk, és ha nincs elég ember, akkor fel kell függeszteniük a sztrájkot) miatt ez a megmozdulás immár hitelét vesztette, nem értek el vele semmilyen célt, és semmilyen észszerű lehetőséget nem ad a tiltakozásuk kifejezésére, a tárgyalások megindítására.

A pedagógusok közölték, hogy két utat látnak az elégedetlenségük kifejezésére:

  • minél nagyobb létszámban engedetlenkedni,
  • tömegesen elhagyni a pályát.

Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára hétfőn beadta a felmondását. 

„Ez egy egy éve tartó folyamat, de az utolsó csepp a pohárban talán a teljesítményalapú bérezés belengetése volt, valamint az, hogy a polgári engedetlenséget 15 napon túl is szankcionálhatják, és akár augusztus első napjaiig is ki lehet rúgni azokat a tanárokat, akik részt vettek benne” – mondta az RTL Híradó kérdésére. Berta Beáta megjegyezte: amikor kirúgták a kollégáit, úgy érezte, tennie kell valamit, ezért polgári engedetlenségbe kezdett, ám most már semmi értelmét nem látja ennek. 

Azt nem tudja, hogy mivel foglalkozik majd azután, hogy lejárt a hatvan napja, azaz a felmondási ideje. 

23 éve vagyok tanár, ez nem szűnik meg egyik napról a másikra. Most még nem tudom elképzelni, hogy mást fogok csinálni, de nyilván ez a realitás. Nyitottan fordulok a lehetőségek felé. Remélem, hogy megtalálom a helyemet

– magyarázta, és hozzátette, azóta, hogy meghozta a döntést, jobban van. „Úgy gondoltam, hogy csak a diákjaimnak tartozom bármilyen fajta elszámolással, de amikor velük beszéltem, ők azt mondták, hogy értik, és köszönik, amit eddig tettünk” – idézte fel a pedagógus. Berta Beáta nem szándékosan az országos sztrájkhétre időzítette a felmondását: pénteken volt az iskolában a félévzárás, és azt szerette volna végigcsinálni. „Amikor tegnap megírtam a felmondásomat, rájöttem, hogy épp a magyar kultúra napja van”. 

Az RTL Híradó a Brassó Utcai Általános Iskolában több tanárt is megkérdezett arról, hogy miért nem lépnek sztrájkba, ők azt mondták, hogy felnőtt emberként már nem tudnak odaállni egy ilyen ügy mellé, hiszen akárhányszor demonstráltak, engedetlenkedtek, abszolút semmi nem történt. A sztrájkról ugyanakkor senkit nem akarnak lebeszélni. Arra a kérdésre, hogy meddig bírják még a jelenlegi helyzetet, egy pedagógus az RTL Híradónak úgy válaszolt: dátumot még nem tűzött ki, de elkeserítő a helyzet, ezért elkezdték nézegetni a különböző – nem oktatással kapcsolatos – állásajánlatokat.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#brassó utcai általános iskola#iskola#tanár#felmondás#oktatás#tanárok#tanársztrájk#brassó utca

Címlapról ajánljuk