Belföld

Százezrekkel nő a parlamenti képviselők költségtérítése

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 5:41

Vannak, akik ebben a nehéz gazdasági helyzetben is könnyen talpon tudnak maradni. Ilyenek például a parlamenti képviselők.

Az átlagbérek növekedéséhez igazítva, bő 17 százalékkal, így egy jelenleg 1,3 millió forintot kereső parlamenti képviselő alapilletmény több mint 200 ezer forinttal is nőhet. Az emeléssel várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is jól jár majd. Ahogy beszámoltunk róla, a kormányfő bruttó fizetése márciustól csaknem 860 ezer forinttal nőhet, míg a parlament elnökének több mint 600 ezer forinttal emelkedhet a bére. 

Ám márciustól hasonló mértékű emelkedésre számíthatnak a költségtérítések terén is – írta meg a Blikk.hu. Például egy jelenlegi 461 ezer forintos havi lakásbérlet felső határa 539 ezer forintra nőhet, míg a most 921 ezer forintban maximalizált irodai bérleti díj bőven egymillió forint fölé emelkedhet. Így sok emberrel ellentétben, a képviselőknek nem kell majd az aprópénzt számolgatniuk.

A lap átfutotta a parlamenti honlapra feltett szerződéseket, amiből azt a következtetést vonták le, hogy bár nagy a szórás, 

a képviselők jelentős hányada a lakás- és irodabérleteknél igyekezett minél jobban kihasználni a költségtérítést, vagyis közel a maximális pénzért bérelnek ingatlant.

Szatmáry Kristóf fideszes képviselő budapesti irodája az egyik legfényűzőbb lehet: 169 négyzetméterért havi 847 ezer forint szerepel a szerződésben. Kálmán Olgának, a Demokratikus Kolalíció képviselőjének a neve mellett 779 ezerért egy Teréz körúti iroda található.

A lakások terén is találhatóak maximumhoz közeli árak. Tilki Attila fideszes képviselő például éppen belefért a keretbe: 460 ezerért szerződött egy budapesti ingatlanba, amely 67 négyzetméteres. Mátrai Márta háznagy ugyanakkor beéri egy 46 négyzetméteres lakással, amiért 280 ezer forintot kell fizetni.

A képviselői esküt utolsóként letevő független Hadházy Ákos a középmezőnyben foglal helyet: 320 ezer forintért bérel egy 59 négyzetméteres budapesti irodát, az ugyancsak fővárosi 53 négyzetméteres lakásáért pedig 326 ezer forintot fizet havonta.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#politika#parlament#alapilletmény#költségtérítés#emelés#lakás#iroda#bérlés

Címlapról ajánljuk