Belföld

Győzött az ellenzék a jászberényi időközi választáson: a Fidesz és a DK sem örülhet

rtl.hurtl.hu

2023. január 15. 19:51

Ha nem lesz nagy változás a szavazatok feldolgozása alatt, maradhat polgármester Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje, aki magasan vezet a Fidesz-KDNP által támogatott jelölttel szemben. FRISSÍTÉS: a DK politikusa, Gedei József elhagyja a pártot.

Magasan vezet a jászberényi időközi önkormányzati választásokon Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület polgármester-jelöltje a Fidesz-KDNP támogatásával induló Besenyi Orsolyával szemben. A szavazatok százalékos kétharmados feldolgozottságánál Budaié a voksok 67,92 százaléka, míg Besenyinek mindössze 29,17 százalékot sikerült összegyűjtenie. A Mi Hazánk jelöltje egy százalék környékén mozog, a sor legvégén.

A kormánypártok számára az a tét, hogy több mint három év után vissza tudják-e hódítani a várost, aminek élén 2010 és 2019 között fideszes polgármester állt, akit az utóbbi évben a jobbikos Budai győzött le. A város most azért bír nagy jelentőséggel, mert Budai a legnagyobb ellenzéki párt, a DK támogatása nélkül mérkőzik meg a Fidesz-KDNP ellen.

A képviselőtestületi helyekre szintén a Közösen Jászberényért jelöltjei a legesélyesebbek: Kertész Ottó, Verseginé Utasi Erzsébet és Bozsik Ferenc vezetik a listát, Besenyi itt mindössze a negyedik helyen áll. Őt követi a szintén kormánypárti támogatottsággal bíró Bohárné Bathó Rozália, valamint Szatmári Anikó.

Korábban arról írtunk: támogatni fogja Jászberény közgyűlésének Fidesz-frakciója a DK-s önkormányzati képviselő, Gedei József indítványát a képviselőtestület feloszlatására és egy időközi önkormányzati választás kiírására. 

Gedei korábban alpolgármester volt, azonban a jobbikos Budai Lóránt polgármesterrel való konfliktusa miatt tavaly januárban lemondott.

A lap szerint 2019-es megalakulása óta patthelyzet a jászberényi önkormányzati képviselő-testületben, ezért már többször is felmerült annak lehetősége, hogy oszlassa fel magát. A testületben egy mi hazánkos, hét fideszes és hét ellenzéki képviselő ül, a DK-s Gedei József azonban többször is a Fidesszel szavazott együtt.

Gedei nemrég reagált az eredményre Facebookon. Azt írta:

A Demokratikus Koalíció tagjaként folytatott közéleti tevékenységemet befejezem. 2023. január 15. napi hatállyal lemondtam a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Jászberény központú választókerületi elnökének tisztségéről és bejelentettem a DK-ből történő kilépésemet. Kívánok a DK valamennyi tagjának sok sikert az európai Magyarországért folytatott munkájában!

Nyitókép: Gedei József és Budai Lóránt (balról jobbra) – Fotó: Gedei József / Facebook

#Belföld#jászberény#választás#fidesz#polgármester#önkormányzat#dk

Címlapról ajánljuk