Belföld

Elmarad a buszos sztrájk, megállapodott a Volánbusz a szakszervezettel

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 14:06

Megállapodás született a szakszervezet két követeléséről.

Sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) vezetése között, írja a Volánbusz sajtóközleményében. Megállapodás jött létre a szakszervezet fenntartott két követeléséről – az egységes üzemanyagnormarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról –, így nem lesz sztrájk a Volánbusznál.

A SZAKSZ 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én két órás figyelmeztető sztrájkot tartott. A követelések nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult.

A bíróságok megállapították, hogy mindössze a fent említett két követelés vonatkozásában lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása. Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak több fordulóban a tárgyalások a felek között, melyek január 12-én eredményesen zárultak.

A megállapodás értelmében január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további két forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a nyolcvan százalékos kifizetési korlátot. A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálnia.

A szakszervezet és a Volánbusz vitájával korábban ebben a cikkben foglalkoztunk. A cég és a szakszervezet közti egyeztetésekbe korábban Lázár János miniszter is beszállt.

Nyitókép: Volánbusz Zrt.

#Belföld#volánbusz#sztrájk#szakszervezet#megegyezés#lázár jános

Címlapról ajánljuk