Belföld

Ipsos: a magyarok túlnyomó többsége szerint rossz irányba mennek a dolgok

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 19:23

Főként az infláció és az egészségügy helyzete miatt aggódunk.

Bár világviszonylatban egyre kevesebben érzik az inflációt a legnagyobb problémának, a magyarok körében növekedett az aggodalom ezzel kapcsolatban, derül ki az Ipsos év eleji kutatásából, amit a HVG szemlézett.

Hazánkban az áremelkedés mellett a legtöbben az egészségügy helyzete miatt aggódnak. Tavaly januárban még csak a megkérdezettek 26 százaléka tartotta az inflációt a legnagyobb problémának, ma már 31 százalékponttal többen: a magyarok 57 százaléka szerint ez a legsúlyosabb ügy. A világon viszont 13-ról 11-re csökkent azon országok száma, ahol leginkább emiatt aggódnak.

A magyarok 42 százaléka tartotta fontos problémának az infláció és az egészségügy mellett a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket is. A korrupció a válaszadók 39 százalékát zavarta, a bűnözést és az erőszakot viszont alig 9 százalék tartotta jelentős problémának. A koronavírus már csak két százalék számára kiemelt fenyegetés.

2022 januárjában a magyarok 32 százaléka mondta azt, hogy jó gazdasági helyzetben van az ország, viszont decemberben már csak a 16 százalékuk. Januárban a magyar válaszadók 68 százaléka mondta azt, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, decemberben már 84 százalékuk, így 

bekerültünk a négy legpesszimistább ország közé.

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

#Belföld#felmérés#aggodalom#infláció#egészségügy#ipsos#covid

Címlapról ajánljuk