Belföld

Nem fogadja el a kormány a brüsszeli döntést az Erasmusról

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 17:00

Márciusig tisztázzák az ügyet. 

Korábban az rtl.hu is beszámolt arról, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Navracsics Tibor hétfőn az RTL Híradónak azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokon nem kifogásolta az Európi Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban. A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány mérlegelni fogja, ha az Európai Bizottság azt kéri tőlük, hogy a szigorú összeférhetetlenség szabálya miatt távozzanak a politikusok az egyetemek alapítványi kuratóriumából.

Az ügyre a Kulturális és Innovációs Minisztérium is reagált, közleményükben azt írták, hogy az Európai Bizottság decemberi döntése a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról a jelenleg futó csereprogramokat nem érinti.

A kormány a márciusi határidőig folyamatosan egyeztet a felsőoktatást érintő források további zavartalan biztosításáról 

– tették hozzá.

A jelenleg futó és idén az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti – emelték ki.

„Magyarország minden vállalását teljesítette, így nem fogadja el az Európai Bizottság azon döntését, amely a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott egyetemek direkt uniós pályázatokból való diszkriminatív kizárását tartalmazza. Ennek tisztázására, hasonlóan más uniós forrásokhoz 2023. március 16-ig kerül sor” – olvasható a közleményben.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Belföld#európai bizottság#fidesz#alapítvány#fenntartó#egyetem#erasmus#erasmus+#Erasmus Plusz#kulturális és innovációs minisztérium#kim

Címlapról ajánljuk