Híradó

Navracsics Tibor az RTL-nek reagált az egyetemi kuratóriumok miatti brüsszeli döntésre

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 15:13

Az RTL Híradónak arról is beszélt, lemondana-e az egyetemi kuratóriumi tagságáról. Előzőleg az Európai Bizottság javaslatára 21 alapítványi fenntartású magyar egyetemen felfüggesztették az Erasmus-programok finanszírozását. Hogy valóban az Erasmus pénzek szenvedik meg az Európai Bizottság és a magyar kormány közti vitát, arról Navracsics Tibort az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési minisztert kérdezte az RTL Híradó.

Korábban az rtl.hu is beszámolt arról, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Brüsszeli nyomásra az Országgyűlés módosította a vonatkozó törvényeket, de az EU figyelmeztetése ellenére sem változtatott azon az előíráson, amely lehetővé teszi, hogy magas rangú politikai tisztségviselők bekerülhessenek az alapítványok vezető testületeibe.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter másodállásban a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke. Korábban azt mondta: nem kell távozniuk a minisztereknek a kuratóriumból, ez ugyanis nem feltétele az uniós pénzekről szóló megállapodásnak. Most úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság mégsem nézi jó szemmel az egyetemi modellváltást, amit még miniszterként Palkovics László vezényelt le. Lemondása után ő lett a Széchenyi Egyetem kuratóriumi elnöke. Palkovics irányításával összesen 21, korábban állami fenntartású egyetem fenntartását szervezte ki alapítványokba az Orbán-kormány.

Navracsics Tibor hétfőn az RTL Híradónak azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokon nem kifogásolta az Európi Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban. A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány mérlegelni fogja, ha az Európai Bizottság azt kéri tőlük, hogy a szigorú összeférhetetlenség szabálya miatt távozzanak a politikusok az egyetemek alapítványi kuratóriumából. Az ezt firtató kérdésre Navracsics Tibor azt válaszolta:

Meglátjuk majd, hogy lesz. 

#Híradó#Videó#politika#navracsics tibor#pénz#európai bizottság#erasmus#ma

Címlapról ajánljuk