Belföld

Pintér Sándor „teljességgel alkalmatlan és rendkívül veszélyes” tervét bírálja a PDSZ

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 20:37

A szakszervezet szerint az ellenállás letörése és a tantestületek megosztása a kormány célja.

„Teljességgel alkalmatlannak” és „rendkívül veszélyesnek” nevezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a sajtóban megjelent elképzelést a pedagógusok teljesítményértékeléséről.

Mint arról a Híradóban is beszámoltunk, a Népszava szerzett meg egy dokumentumot, amiből kiderült, hogy a Belügyminisztérium olyan rendszert tervez bevezetni, amely szerint a jól teljesítőnek ítélt pedagógusok több bért kapnak, az átlag alattinak vélt tanároktól pedig levonnak.

A PDSZ szerint a kiszivárgott elképzelések azt mutatják, hogy a kormány a sztrájkkövetelésekben foglaltakat nem akarja teljesíteni, de lépéseket sem tesz ebbe az irányba: a cél az ellenállás letörése, a tantestületek megosztása és az, hogy a pedagógusokat „parancsokat végrehajtó, látszatteljesítményt produkáló, fegyelmezett katonává neveljék”.

A szakszervezet úgy véli, az például, hogy a teljesítménycélok közé sorolják a tanulói hiányzások számát, nem a közoktatás rendbetételét szolgálja, hanem azt, hogy a munkabeszüntetések szülői támogatásában ellenérdekeltté tegyék a pedagógust, aki a sztrájkkal tartós fizetéscsökkentést is elszenvedhet. Azzal pedig, hogy a tantestület 20 százalékának abból a pénzből járna kiemelt béremelés, amit az „alulteljesítők” béréből vonnak el, egymás elleni versengésre késztetik a tanárokat.

A PDSZ nem tartja ördögtől valónak a teljesítmény alapján való differenciált bérezést, de szerinte első lépésként tisztességes alapbérekre van szükség ahhoz, hogy megszűnjön a szakmából való tömeges elvándorlás. Pintér Sándortól a szakszervezet azt követeli, hogy a tervezetet vonja vissza, és a többi miniszterrel azonnal keresse meg a legalább 45 százalékos alapbéremelés forrását a központi költségvetésben. Egyebek mellett azt is elvárják, hogy a kormány ne a maga által létrehozott, hozzá „bekötött” egyesületekkel egyeztessen, hanem a létező, közoktatás területén működő társadalmi, szülői és diákszervezetekkel.

Nyitókép (archív): MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#oktatás#tiltakozás#pdsz#pintér sándor

Címlapról ajánljuk