Belföld

Pert indít a DK az ellenzéki kerületeknek nem jutó rezsitámogatás miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 3. 12:58

A DK fővárosi polgármesterei szerint Orbán Viktor „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását”.

Pert indítanak a DK fővárosi polgármesterei arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását” – írta kedden közleményben Szaniszló Sándor, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője.

A kormány Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak – írta.

A fővárosnak szánt 8 milliárd forintos támogatásból nem részesül öt DK-s polgármester által vezetett kerület, a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület, valamint a független Baranyi Krisztina vezette Ferencváros sem.

Szerinte a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások; a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt.

Szaniszló Sándor közölte, hogy a DK polgármesterei korábban per helyett inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét „jogtalanul megtagadták tőlük”. Pedig „az ország nem épülhet a kormánnyal kötött egyéni alkuk sorozatára, hanem becsületes, kiszámítható kormányzás szükséges” – fogalmazott. 

Orbán Viktor azonban nem tárgyal és nem kormányoz, csak büntet és elvesz

– állt a közleményben.

Hétfőn derült ki, hogy mekkora támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések: a Miniszterelnökség közleménye szerint összesen 44 milliárd forintot osztanak ki 138 város, illetve 17 fővárosi kerület között.

Abból kiderült, hogy a fideszes vezetésű Debrecen kapja a legnagyobb rezsitámogatást, hat ellenzéki vezetésű kerületnek pedig egy fillér sem jut. A nagy vidéki ellenzéki városok közül Miskolcnak 1,24 milliárd, Szegednek csaknem 1,3 milliárd, Dunaújvárosnak 649 millió, Pécsnek 1,04 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

Nyitókép: Elektromos kézi gázgyújtóval gyújt be egy gáztűzhelyégőt egy felhasználó. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#rezsitámogatás#rezsi#kormány#önkormányzatok#ellenzék#dk#per

Címlapról ajánljuk