Belföld

MTA: Kapják vissza állásukat a kirúgott tanárok

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 6:34

Az akadémia elnöksége állásfoglalást adott ki a közoktatás helyzetéről, az elbocsátott pedagógusok érdekében pedig a köztársasági elnök közbenjárását kérték.

Vissza kell helyezni az elbocsátott tanárokat az állásukba – írta állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. 

A testület egyebek mellett azt írta:

  • Üdvözlendő, hogy párbeszéd indult a közoktatás problémáinak megoldásáról a kormány és a tanárok képviselőinek részvételével, de a párbeszédet ki kell terjeszteni minden érintettre. 
  • Elengedhetetlen az elbocsátott tanárok visszahelyezése az eredeti munkahelyükre. Ennek érdekében a köztársasági elnök közbenjárását kérték.
  • „Előremutató”, hogy a közoktatásért felelős tárca nyilvánosságra hozta a pedagógusok béremelésére vonatkozó intézkedési programját. Ezen túlmenően mielőbb biztosítani kell, hogy a pedagógusok fizetése elérje a diplomások átlagbérét.
  • A tanári pálya vonzóvá tételéhez és a közoktatás színvonalának emeléséhez szakmai autonómiát kell biztosítani a pedagógusoknak. A bérezés legyen teljesítményarányos. A pedagógus utánpótlás biztosítására meg kell erősíteni az egyetemeken a tanárképzést.
  • A közoktatásnak Magyarországon is meg kell kapnia azt a figyelmet és anyagi ráfordítást, mint a világ élvonalát képező és felzárkózásra törekvő európai és Európán kívüli országokban. 

A Magyar Tudományos Akadémia felajánlotta segítségét annak érdekében, hogy létrejöhessen „egy tudományosan megalapozott, korszerű közoktatás feltételeinek kialakítását”.

Legutóbb egy próbaidős tanárt bocsátottak el Pécsen, de kollégái folytatják a polgári engedetlenséget.

Nyitókép: Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – Fotó: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#mta#állásfoglalás#freund tamás#oktatás#pintér sándor

Címlapról ajánljuk