Belföld

Pótlékemelést kaptak a tanárok a pénteken beígért kezdeti béremelés helyett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 7:59

A péntek este megjelent Magyar Közlönybe annyi került, hogy módosul a szakmai pótlékról szóló bekezdés a 2013-as kormányrendeletben.

Pénteken a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter. A botrányos körülmények között lezajlott esemény után a Belügyminisztérium sajtóközleményében tudatta, hogy

Tízszázalékos pedagógus-béremelést tud megelőlegezni a kormány, amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat.

Pintér Sándor a tanároknak azt mondta, hogy még péntek este kiadják az erről szóló kormányrendeletet.


Mint a hvg.hu felhívta rá a figyelmet, péntek éjjel Orbán Viktor aláírásával meg is jelent a Magyar Közlöny 2022. évi 208. száma, amiben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló kormányrendelet módosításában az áll, hogy

a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 16. § (11) bekezdésében a „húsz” szövegrész helyébe a „harminckettő” szöveg lép.

A hivatkozott 2013-as kormányrendeleti bekezdés pedig a következőképp szól:

A pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó foglalkoztatott a (9) bekezdésben foglaltak alapján a pótlék és illetményeltérítés nélkül számított illetménye húsz százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra jogosult.

Tehát a kormány a pénteki egyeztetés után a beígért 10 százalékos béremelés helyett 12 százalékos pótlékemelésről döntött. Matematikailag ez megfelel egy 10 százalékos béremelésnek, hiszen az alapbér és a szakmai pótlék együttesen 120 százalékról 132 százalékra nő, ami valóban 10 százalékos bruttó bérnövekedést jelent.

Korábban a Pedagógusok Szakszervezete a pótlékról azt mondta: ez nem béremelés, csak azt ismeri el a kormány, hogy a pedagógusi életpályamodell csődöt mondott – idézte fel a 444. Béremelést az jelentene, ha a tanári bérek vetítési alapját emelnék meg, azért azonban évek óta hiába küzdenek, 2015-ben befagyasztották.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

#Belföld#pedagógusok#pedagógussztrájk#béremelés#pintér sándor#belügyminiszter#pótlék

Címlapról ajánljuk