Belföld

Itt a belügy közleménye: jön a tízszázalékos fizetésemelés a tanároknak

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 20:43

Ennyit tudnak megelőlegezni, amíg nem kapjuk meg az EU-s forrásokat, állítja a belügy. Azért az ellenzéknek is odacsap a közlemény.

„Tíz százalékos pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány, amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat” – írja sajtóközleményében a Belügyminisztérium. Pintér Sándor a mai egyeztetésen is beszélt arról, hogy közlemény várható az ügyben.

Azt írják: „A további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ”.

Hozzáteszik: „A kormány terve, hogy a  pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80%-át. Amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest 2023-ban a mostani 10%-os béremelés helyett 21%-os, 2024-ben 25%-os, 2025-ben pedig 29-30 %-os  lehet a pedagógusbéremelés mértéke”.

Állítják, hogy a „pedagógusbéremelést egyedül a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat.” A béremelés 67,6 milliárd forintból valósul most meg, 143 146  ezer iskolai és óvodai pedagógust érint.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: órákon át tárgyalt zárt ajtók mögött közoktatási intézményvezetőkkel és tanárokkal Pintér Sándor. A belügyminiszter által összehívott, közoktatási fórumnak nevezett találkozón a Híradó által megkérdezett pedagógusok és érdekképviseleti vezetők szerint nem hagzott el új ajánlat a kormányzat részéről a közoktatás gondjainak megoldására. A tárca vezetői a találkozót követően nem nyilatkoztak.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#belügyminisztérium#közlemény#tanár#fizetésemelés#pedagógus#pintér sándor

Címlapról ajánljuk