Belföld

Lázár János: Megyebérletet vezet be jövőre a közlekedési tárca

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 10:29

A 2023 első felében bevezetendő megyebérlettel a vidéken élők vasúton és autóbusszal is közlekedhetnek majd egy vagy több megyében.

Az ország egészében az autós közlekedés valódi alternatívájává tennék a közösségi közlekedést, ennek első lépéseként megyebérlet-konstrukció bevezetésén dolgoznak, mondta a Délmagyarországnak adott interjújában Lázár János közlekedési és beruházási miniszter.

A miniszter arra a kérdésre, hogy „mit tud azért tenni, hogy még többen használják a tömegközlekedést?”, a következőt felelte:

Elérhetőbbé akarom tenni, az autós közlekedés valódi alternatívájává, méghozzá az ország egészében. Egyik első lépésünkként ezért dolgozunk most a MÁV-val az úgynevezett megyebérlet-konstrukció bevezetésén.

Lázár magyarázata szerint a megyebérlet olyasmi lenne, mint az autópálya-matrica. A megyebérlettel kedvezményes áron, egyetlen jeggyel tudnának a vidéken élők egy vagy több megyében vasúton és autóbusszal is közlekedni.

A közlekedési és beruházási miniszter szerint a megyebérlettel új korszak kezdődhet a hazai közösségi közlekedésben.

Ezért is ragaszkodom hozzá, hogy még a következő esztendő első felében bevezessük

– fogalmazott Lázár János.

A miniszter ezen kívül kifejtette, hogy a vidéki állami beruházások és közlekedésfejlesztési projektek megszervezése és végrehajtása a minisztérium fő feladata. Elmondta azt is, hogy további autópályák épülnek majd az országban. Jövőre például az M4 és az M49-es kerül napirendre, de tervben van az M1 kétszer háromsávosra bővítése, és meg kell fontolni az M5-ös hatsávosítását is Kecskemétig vagy éppen az M9-es továbbépítését, valamint a 47-es út négysávosra bővítését.

A tramtrain utat talált a dél-alföldiek szívéhez

– mondta a miniszter a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő, gyakorta üzemzavarokkal küzdő vonat-villamosról.

Nyitókép: Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője az első tram-train indulása előtt a hódmezővásárhelyi végállomáson 2021. november 29-én – Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#tömegközlekedés#megyebérlet#lázár jános

Címlapról ajánljuk