Belföld

Ingyenes marad a tram-train, amíg nem sikerül tartani a menetrendet

rtl.hurtl.hu

2022. május 28. 9:48

A nyolcvanmilliárdos beruházással még mindig vannak problémák.

Tovább nyúlik az az időszak, amíg ingyen lehet használni a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint, mert a vasútvillamost továbbra sem sikerül megbízható, pontos működésre bírni – írja a Népszava.

Korábban a Házon kívül is beszámolt a nyolcvanmilliárd forintos beruházással kapcsolatos problémákról. A Népszava emlékeztet, hogy a tervezettnél négyszer többe került és egy éves késéssel adták át a városokban villamosként, a települések között vonatként közlekedő járműveket. A projektért kormánybiztosként Lázár János felelt, akit azóta újra miniszterré neveztek ki.

Míg a tram-trainek eredetileg húszpercenként jártak volna, továbbra is az egyórás követés jellemző. A díjmentes időszak eredetileg tavasz elejéig tartott volna, de előbb május végéig hosszabbították meg, most pedig a Technológiai és Ipari Minisztérium azt írta a lap kérdésére, hogy „a tram-train használata a tervezett teljes menetrendi struktúra életbe léptetéséig ingyenes az utasok számára”.

Azt nem tudni, hogy erre mikor kerül sor, de folyamatban van a vonatok lengéscsillapítóinak cseréje és a pályahibák javítására is szükség lesz, amit a vágány lezárása mellett végezhetnek el a jövő hét elején. Arról sincs még végleges megállapodás, hogy a tram-train üzemeltetésének költségei hogyan oszlanak meg a szegedi önkormányzat és a MÁV között.

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

#Belföld#tramtrain#szeged#hódmezővásárhely#lázár jános

Címlapról ajánljuk