Belföld

Tavaly a magyar egyetemisták negyven százaléka érzett depressziós tüneteket egy kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 13:32

Szoronganak a hallgatók.

A magyar felsőoktatásban tanulók több mint fele küzd enyhe, vagy közepesen súlyos lelki problémákkal, negyven százalékuknak pedig depressziós tüneteik is akadnak. Ez a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA) 2021. novemberi kutatásából derül ki, amelyet a Telex szemlézett.

A felmérést az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar vezetésével végezték közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai. Abban több mint hétezer hallgató vett részt 47 felsőoktatási intézményből, közülük nagyjából hetven százalék nő volt.

A következők derültek ki:

  • A diákok kevesebb mint húsz százalékára volt pozitív hatással a koronavírus-járvány, hetven százalékra pedig negatív hatással.
  • A válaszadók több mint fele más, nem a járvánnyal kapcsolatos nehézséget (pl. gyász, szakítás, betegség) is átélt.
  • 29 százalékuk érezte úgy, hogy a rendelkezésére álló anyagi források nem biztosítanak stabil körülményeket egyetemi tanulmányaikhoz.
  • A közösségi média fokozott használatával és az evéssel kompenzálnak leginkább a krízishelyzetekben.
  • Nőtt a pornófogyasztás, az online játékokra töltött idő, de dohányzás és az alkoholizálás mértéke is.
  • Az egyetemeken működő tanácsadási szolgáltatásokról, így az életvezetési tanácsadásról a kitöltők 61,7 százaléka, a karrier tanácsadásról 53 százaléka még csak nem is hallott. Intézményi életvezetési tanácsadást 4,4 százalékuk, karrier-tanácsadást 2,1 százalékuk vett igénybe egyetemi évei alatt.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: tommaso79 / GettyImages

#Belföld#depresszió#felsőoktatás#egyetem#szorongás#covid#felmérés

Címlapról ajánljuk