Belföld

Félrekezelték és megmérgezték a kórházban: járni és beszélni sem tudott a hiba miatt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 6:31

Egykor sikeres vállalkozó volt, most árnyéka önmagának.

Félrekezeltek a kórházban egy 53 éves, depressziótól szenvedő férfit, aki korábban sikeres vállalkozó volt, írja a Blikk. A Piukovics Mirkónak felírt gyógyszer szintjét nem ellenőrizte rendesen egy orvos, a férfi pedig lítiummérgezést kapott. A lap szerint most „élóhalottként” tengeti napjait.

Piukovics még 2013-ban ment a kórházba zaklatottság és alvászavar miatt. Agysorvadással, hangulatzavarral, szorongással és bipoláris zavarral diagnosztizálták, amire lítiumtartalmú gyógyszert kapott, idézte fel felesége. „Ettől egyre furcsábban kezdett viselkedni, mi pedig elkezdtük kongatni a vészharangot” – mondta.

Miután leállt a szer szedésével, elvonási tünetek jelentkeztek, így ismét visszament a kórházba. Vérnyomáscsökkentő gyógyszert kapott az előző szer mellé. Utólag kiderült: ezek együttes szedése a többszörösére fokozta a lítium koncentrációját.

Leállt a veséje, a légzése, és rángógörcsöt kapott. Ha akkor rögtön csináltak volna egy dialízist, vettek volna tőle vért és kimosták volna a mérget, megúszhatta volna, de helyette kényszerzubbonyba került és teletömték nyugtatóval.

– mondta a nő. Mikor kiengedték, a férfi beszédképtelen volt, négykézláb tudott közlekedni, „Dsak artikulálatlanul ordított, és ha levest adtunk neki, kifolyt az orrán. Olyan egyensúlyzavara volt, hogy inkább a földön aludtunk két éven át egy matracon, mert még az ágyról is leesett.” Ezen felül négy év törlődött az emlékezetéből.

Később kiderült: valószínűleg se bipoláris zavarban, se depresszióban, se agysorvadásban nem szenved, így félrekezelhették. 2018-ban feljelentették a kórházat. 2021-ben az orvost foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, és kötelezték a 735 ezres bűnügyi költség megfizetésére is. A család idén februárban polgári pert indított a kórház ellen kártérítésért, aminek az első tárgyalása októberben lesz.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#depresszió#mérgezés#kórház#kezelés#hiba

Címlapról ajánljuk