Belföld

Fél éve nincs tető egy ferencvárosi társasházon, a lakók nem tudják, mikor térhetnek vissza

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 20:49

Nyáron egy tűzben megsemmisült a tetőszerkezet, a biztosító csak a kár negyven százalékát téríti meg.

Júniusban – egy ott élő hibájából – leégett egy ferencvárosi sorház tetőszerkezete. Tizenhét vétlen család a karácsonyt sem töltheti otthon, mert a helyreállítási munka áll, a falak áznak, a kéményeket ledöntötte egy vihar – írja a Blikk.

A biztosító a helyreállítási költségek kevesebb mint felét ajánlotta fel, azzal, hogy ha az ügyfeleknek nem felel meg, pereljenek. Akiknek nincs pénzük albérletre, azok egy munkásszállón találtak menedéket.

Az egyik lakó azt mondta, a társasháznak tűzkárra is volt biztosítása, minden hónapban pontosan fizették a díját, ezért sem érti, miért nem térítik meg a kárt. A tűz után a biztosító kárszakértője, és a közös képviseletet ellátó vállalkozó is azt ígérte a lakóknak, hogy csak két hónapra kell kiköltözniük az otthonaikból.

A biztosító szerint a lakókat csak a kár 40 százaléka illeti meg, mert 2012 óta átépítették a tetőt. A károsultak szerint csak felújítás történt. Ráadásul a helyreállítást az elmúlt tíz évben megváltozott szabályok szerint kell elvégezni, amihez tervezés is kell, ez újabb milliókba kerül. Egy másik lakó a lapnak elmondta: a biztosító azért sem fizet, hogy a tűz óta elázott mindenük.

Az Aegon biztosító kommunikációs munkatársa a Blikk megkeresésére azt mondta, hogy konkrét ügyről nem nyilatkozhatnak, de minden esetben a jogszabályokban foglaltakat betartva járnak el. Közölte: a biztosítónak vizsgálnia kell, hogy a károsultak eleget tettek-e kármegelőzési kötelezettségüknek, illetve a káreset kialakulásában külső körülmények közrejátszottak-e, valamilyen emberi tevékenység vagy mulasztás okozta-e azt. Ez alapot adhat a részleges kártérítésre.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Belföld#tűz#biztosító#kártérítés#budapest

Címlapról ajánljuk