Belföld

Rácz András: Az ukrajnai segély vétója a magyar külpolitika mélypontja

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 13:44

18 milliárd eurótól esik el Ukrajna a magyarok miatt.

Több súlyos probléma van azzal, hogy Magyarország nevében Varga Mihály megvétózta azt az EU-s támogatást, ami 18 milliárd eurót jelentett volna az ukránoknak. A külpolitikai szakértő szerint ez „minőségi váltást” jelent a kormány és Ukrajna viszonyában, az „a magyar külpolitika korábban nem látott mélypontjának tekinthető”.

A Facebookon Rácz több problémát is megfogalmazott a vétóról, amit „erkölcsileg teljesen vállalhatatlannak” nevezett:

  • az szakmailag nem elég erős, és önmagában nem akadályozza meg, hogy Ukrajna pénzhez jusson: „a magyar kormány úgy vonja magára a vétó minden politikai és erkölcsi költségét, hogy valójában még csak stratégiai kárt sem tud okozni vele”
  • a vétó valószínűleg nem marad következmény nélkül, és a jogállamisági eljárás idején nem biztos, hogy felelős magatartás
  • a vétó „egyszerre nehezíti az ukránok sorsát (hiszen lassabban jutnak majd pénzhez) és nehezíti a többi uniós tagállam dolgát (hiszen a új, kormányközi alapú hitel biztosan bonyolultabb és jó eséllyel valamivel drágább is lesz)”
  • a magyar álláspont, mely szerint egyéni, tagállami alapon kell támogatni Ukrajnát, csak „füstfüggöny”, ez a módszer drágább és kiszámíthatatlanabb lenne
  • Rácz szerint akár a helyreállítási terv 70 százalékát is véglegesen elveheti az EU a vétó miatt

Hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a magyar kormány nem enged az Ukrajnának szánt uniós segítség és a globális minimumadó ügyében. Ütőkártyája viszont nem csak Orbánéknak van: Magyarországnak rendkívül nagy szüksége lenne az uniós ezermilliárdokra. Hogy a róka vagy a csuka enged először, vagy igazi brüsszeli, azaz olyan megoldás születik-e, amelyben mindenki győztesnek érezheti magát, év végéig kiderül.


Nyitókép (illusztráció): Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#eu#hitel#ukrajna#támogatás#vétó#kormány#varga mihály#rácz andrás

Címlapról ajánljuk