Külföld

A kormány megvétózta az ukrán segélyt

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 12:32

Emiatt elhalasztották a magyar helyreállítási terv elfogadását, valamint a háromezer milliárd forintnyi EU-s fejlesztési pénz befagyasztásáról szóló döntést is

A magyar kormány kedden megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyt. A döntés Varga Mihály pénzügyminiszter mondta ki a tagországok pénzügyminisztereinek ülésén.


A vétó miatt a pénzügyminiszterek tanácskozásán elhalasztották a többi témapontot: a globális minimumadó bevezetését, a magyar helyreállítási terv elfogadását, valamint a háromezer milliárd forintnyi EU-s fejlesztési pénz befagyasztásáról szóló döntést is.

Szijjártó Péter külügyminiszter már november elején kijelentette, hogy Magyarország elvből vétózza az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós EU-s segélyt, amiből az Európai Unió segítene Ukrajnának a következő évben talpon tartani gazdaságát és közszolgáltatásait, valamint helyreállítani az orosz rakéta- és kamikaze dróncsapások által tönkretett létfontosságú infrastruktúrát.

Az uniós költségvetési szabályok miatt az Európai Bizottságban megszavazott ukrajnai segély folyósításához mind a 27 uniós ország egyhangú támogatása szükséges.

Varga Mihály korábban kijelentette:

Hazánk kész továbbra is támogatni Ukrajnát, pénzügyileg egyszerűbb és hatékonyabb módszerekkel, kétoldalú egyezmények, megállapodások megkötése révén, akár a nemzeti költségvetéséből is.

Nyitókép: Varga Mihály. Fotó: Twitter/Daniel Freund

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#segély#eu#európai unió#vétó

Címlapról ajánljuk