Külföld

Szijjártó: Magyarország elvből vétózza az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós EU-s segélyt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 11. 17:04

A magyar külügyminiszter német kollégájának, Annalena Baerbocknak azt üzente Facebookon, hogy „az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van”. 

Facebookon reagált pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német külügyminiszter csütörtöki figyelmeztetésére, ami szerint Budapestnek nem kellene „pókereznie” az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós pénzügyi támogatás ügyében.

Annalena Baerbock azt nehezményezte, hogy a magyar kormány vétót jelentett be az Európai Bizottság által szerdán elfogadott 18 milliárd eurós támogatási csomagra, amivel az Európai Unió segítene Ukrajnának a következő évben talpon tartani gazdaságát és közszolgáltatásait, valamint helyreállítani az orosz rakéta- és kamikaze dróncsapások által tönkretett létfontosságú infrastruktúrát.

Az EU nagyköveteinek szerdai ülésén Magyarország képviselői bejelentették, hogy nem támogatják a segélycsomagot. Ezzel gyakorlatilag Magyarország blokkolja az Európai Bizottságban megszavazott ukrajnai segély folyósítását, mivel ahhoz mind a 27 uniós ország egyhangú támogatása szükséges az uniós költségvetési szabályok miatt.

A német külügyminiszter szerint Budapestnek a mostani vétóval megpróbáljon nyomást gyakorolni Brüsszelre a régóta húzódó jogállamisági vitában, amitől 13 milliárd eurós uniós támogatás van függőben. Baerbock álláspontával több uniós diplomata is egyetértett, akik zsarolással vádolták Orbán Viktor miniszterelnök kormányát.

„A téli segélyezés keretében nyújtandó pénzügyi és humanitárius támogatásunk nem egy szokásos uniós játszma, ahol a felek pókerezgetnek és pénzügyi forrásokról vitatkoznak” – mondta a német külügyminiszter a Politiconak. „Olyan helyzetben vagyunk, amikor éppen az Európa által nyújtott pénzügyi támogatással mentünk életeket. Azt látjuk, hogy a polgári infrastruktúra legalább 30, ha nem 40 százaléka megsemmisült” – tette hozzá, és azzal érvelt, hogy az uniós segélycsomagot gyorsan jóvá kell hagyni, mert „a tél már csak a nyakunkon van”.

Szijjártó Péter minderre pénteken a következőket írta Facebook-oldalán, hogy

Annalena Baerbock német külügyminiszter arra hívta fel ma “kedvesen” a figyelmünket, hogy ne hazardírozzunk az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós pénzügyi segély kapcsán. Nos, a külügyminiszter kolléga súlyosan félreérti a helyzetet: az újabb közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés. Szerintünk ugyanis nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt. Az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van. Csak a teljes kép kedvéért (bár valószínűleg ez nem érdekli a külügyminiszter asszonyt): mi készen állunk Ukrajna támogatásának folytatására. Pontosan úgy, ahogyan tettük eddig is: kétoldalú alapon.

Szijjártó már hétfőn Szófiában tett látogatásakor közölte, hogy Magyarország nem járul hozzá a 18 milliárd eurós ukrajnai segély folyósításához, nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból.

Álláspontját kedden megismételte Varga Mihály pénzügyminiszter. A Brüsszelben, az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülésén részt vevő magyar kormánytag azt közölte, hogy Magyarország készen áll Ukrajna megsegítésére, azonban a háborúban álló ország további támogatására javasolt újabb uniós hitelfelvételhez nem járul hozzá.  Varga Mihály szerint Magyarország azért sem támogatja a segítségnyújtás ilyen formáját, mert rossz tapasztalata van az uniós hitelfelvétellel: a koronavírus-járvány alatt felvett uniós hitelből járó támogatást Magyarország ugyanis azóta sem kapta meg.

„Hazánk kész továbbra is támogatni Ukrajnát, pénzügyileg egyszerűbb és hatékonyabb módszerekkel, kétoldalú egyezmények, megállapodások megkötése révén, akár a nemzeti költségvetéséből is” – mondta kedden Varga Mihály.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke november 6-án, vasárnap, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után közölte, hogy az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

A rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtandó támogatás a kamatköltségek fedezése mellett Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját is segítené. Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával egészítenék ki.

Nyitókép: Szijjártó Péter az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek prágai informális tanácskozásán, 2022. október 12-én – Fotó: Martin Divisek / EPA / MTI

#Külföld#európai unió#ukrajna#segély#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk