Belföld

A katekizmusra hivatkoznak, így buzdítják kollégáikat engedetlenségre a Piarista Gimnázium tanárai

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 21:21

Úgy vélik, nem engedhetik, hogy az állami és egyházi fenntartású intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással.

A Piarista Gimnázium pedagógusai arra buzdítják a kollégáikat, hogy csatlakozzanak a csütörtöki munkabeszüntetéshez.

Nyílt levelükben azt írták:

A múlt héten elbocsátott nyolc kolléga esete sürgetően világít rá arra, hogy az oktatásban közös, egységes, határozott kiállásra van szükség. Nem engedhetjük, hogy ebben a helyzetben az állami és egyházi fenntartású intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással. A világnézeti és stílusbeli különbségeket félretéve együtt kell a közös célért, az oktatás felemelkedéséért kiállnunk.

„Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget – amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel – az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja” – hivatkozik 18 tanár a római katolikus egyház tanításait összefoglaló Katekizmusra.

A közleményt megfogalmazó tanárok úgy vélik, az elbocsátások indoklásában a diákok érdekére és jogaira hivatkozni álságos. „A diákok érdekét leginkább éppen az oktatás jelenlegi állapota sérti. Azok, akik ennek reformjáért emelnek szót, és a legvégső eszközzel, munkabeszüntetéssel tiltakoznak, hosszú távon a diákok érdekét szolgálják” – tették hozzá. 

A fentiek alapján arra biztatjuk az egyházi fenntartású intézmények pedagógusait, hogy a december 8-ára hirdetett országos munkabeszüntetéshez polgári engedetlenséget vállalva csatlakozzanak!

– írják. 


Nyitókép (illusztráció): Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#oktatás#piarista gimnázium#egyházi iskola#tanár#tanárok#pedagógusok

Címlapról ajánljuk