Belföld

Csák János méltánytalannak tartja, hogy a tanárok „olyan követelésekkel állnak elő, amiknek hosszú előkészítési idejük van”

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 20:53

Hát, miért nem szóltak időben, nem igaz?

Zavarba ejtő interjút adott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hír TV kedd esti műsorában, ahol megkérdezték „az egyre harciasabb” tanártüntetésekről is. 

A miniszter elmondta, hogy létrejött egy olyan – szerinte politikailag motivált – tiltakozáshullám, amely nem arról szól, „hogy hogyan javíthatnánk meg a rendszert, hanem hogy hogyan lehet azt destabilizálni”, majd feltette a kérdést:

a baloldal miért lobbizik Brüsszelben azért, hogy ne kapjuk meg a forrásokat? Hiszen akkor a tanárok béremelését el tudnánk kezdeni. 

(A két nagy tanárszakszervezet egyébként már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy nem elégednek meg a kormányzati narratívával, és hogy a bérrendezést az államnak magától kellene megoldania.)

Csák ezután Pintér Sándor védelmére kelt, majd közölte, hogy a belügyminiszter még csak fél éve vette át ezt a területet, „ezért is tartja méltánytalannak, hogy olyan követelésekkel állnak elő, amiknek hosszú előkészítési idejük van”. 

Ettől függetlenül dolgoznak az ügyön – tette hozzá Csák, és elmondta, hogy úgy véli, „Maruzsa államtitkár úr is, Pintér miniszter úr is nagyon is odahallgat egyébként a tanárok legitim szervezeteire. De utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni, nem lehet konszenzusra jutni. Le kell ülni egymással” – magyarázta.

Nyitókép: Hír TV

#Belföld#csák jános#miniszter#oktatás#pedagógusok#sztrájk#tanár#tanárok

Címlapról ajánljuk