Belföld

„Miniszterelnök úr, rossz hírem van: ezt a generációt örökre elvesztették” – ismét sokan utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért

rtl.hurtl.hu

2022. december 3. 16:34

Szombaton 17 órától újabb tüntetésen mutattak szolidaritást több ezren a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokkal szemben. A Tanárok a Tanárokért csoport, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom azért szervezett tüntetést a Klebelsberg Központ elé, a Bajcsy-Zsilinszky útra, mert november 30-án azonnali hatállyal kirúgtak újabb nyolc tanárt, akik részt vettek az utóbbi hetek polgári engedetlenségi akcióiban.

A demonstrálók a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Klebersberg Központ előtt gyülekeztek. A tömeg előtt elsőként Törley Katalin, a Kölcsey Gimnáziumból kirúgott tanár szólalt fel, elmondása szerint „hihetetlenül sokan” voltak.

Arra buzdított mindenkit, hogy hétfőtől mindenki tovább folytassa az ellenállást.

„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Ezt követően a szakszervezetek képviselői, Nagy Erzsébet és Szabó Zsuzsa kapott szót.

Szabó Zsuzsa arról beszélt: a kormány kirúgja és fenyegetettségben tartja a polgári engedetlenkedő tanárokat. „A sztrájk alapjog!” – skandálta erre a tömeg.

Felidézte: szeptembertől szinte minden nap az utcán vannak, tüntetnek, élő láncot alkotnak. 

Az oktatás rendszere már rég összeomlott, csupán a pedagóusok hivatástudata tartja életben, 

és ez így nincs rendben, hangzott el. 

Kitért a rendszerből hiányzó 16 ezer pedagógusra is, ugyanis ma a szegénységet vállalja az, aki pedagógusnak megy.

„Nem félünk, nem hagyjuk, folytatjuk!” – kiabálták a tüntetők.

„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Nagy Erzsébet ezután arról beszélt, hogy ha mindenki beleáll a munkabeszüntetésbe, senkinek nem eshet baja. Tudja, hogy sok iskolában félnek, mert nincs más iskola a környéken, nincs munkalehetőség.

A szülőkhöz is intézett felhívást: arra kérte őket, a sztrájknapokon ne küldjék gyerekeiket iskolába. „Vegyük komolyan a sztrájkot!” – mondta Nagy Erzsébet.

December 8-án, csütörtökön mindenki álljon le, legyen általános, legalább a közoktatás területén a munkabeszüntetés.

„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Ezt követően szülők léptek a színpadra. Egy apuka, akinek gyermeke a Karinthy Frigyes Gimnáziumba jár, arról beszélt, hogy a kirúgott tanárokra a gyerekeknek szükségük van, nem lehet az, hogy a végzősöknek elvegyék a tanárát.

Ha kell, akkor a szülők finanszírozni fogják, hogy a kirúgott tanárok tovább tanítsák a gyerekeinket! Ha kell, akkor az iskolán kívül, de karinthysként!

– jelentette be, és azt javasolta a többi szülőnek is: gondolják ki előre, ők mit fognak lépni, ha rájuk kerül a sor. 

Nem hagyjuk, hogy az iskolát szétverje egy cinikus hatalom

– mondta.

„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Darida Lili, Bodor András, Bozsai Ákos, az Egységes Diákfront és az Adom diákjai is felszólaltak.

A tanáraimért, a diáktáraimért, a szüleimért, és a leendő tanárokért jöttem el

– mondta Darida Lili, aki arról beszélt, hogy tanár akar lenni, de nem fog tudni majd visszatérni iskolájába tanítani, mert addigra leomlik az épület.

Bodor András szerint ahol polgári engedetlenséghez nyúlnak, ott már nagy a baj. Felszólította az ország összes diákját, hogy december 8-ára minden iskolába szervezzenek ülősztrájkot.

Rohadtul elegem van 

– mondta Bocsai Ákos, az Adom diákmozgalomtól. „A pedagógusokat megalázzák, megfenyegetik” – fogalmazott. Azt kérdezte Pintér Sándortól, az oktatásért felelős belügyminiszertől, hogy tudja-e, hogy nem nyolc követ dobott ki az ablakon, hanem nyolc életpályát tört meg. Bocsai Ákos ezután a december 9-ére szervezett tüntetésre hívott mindenkit.

Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium kirúgott tanára azt mondta: 

Nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet! 

Szerinte több száz tudós, diák hagyja el gyorsabban az országot, mint egy süllyedő hajót. „Lassan nem az a kérdés, hogy ki fog tanítani, hanem hogy kit fogunk tanítani”. Kapin Lilla felszólította a vidéki iskolák tanárait, hogy álljanak melléjük és harcoljanak együtt, mert oktatás nélkül nem lehet magyar polgári társadalom.

„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu
„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Solymoss Miklós (Eötvös József Gimnázium) szerint Pintér Sándor rendőrminiszterként terrorral, megfélemlítéssel nem képes az oktatás ügyével foglalkozni. „A gumibot-logika megbicsaklik a tanárok, diákok és szülők ellenállásán.”

Miniszterelnök úr, miniszter úr, rossz hírem van: ezt a generációt örökre elvesztették

– zárta beszédét az Eötvös gimnázium tanára.

Berta Beáta (Tanárok a tanárokért) szerint a hatalom mindent megtett, hogy félelemben tartsa a tanárokat:

Egy idő után mi magunk lettünk a félelem szobrai. De eljött az idő, és rájöttünk, így nem lehet élni. És mi élni akarunk, nem félni.

A Karinthy Frigyes Gimnázium tanára szerint, aki ma eljött a tüntetésre, az dolgozni akar, munkáját az ország javára végezni. Ő maga nem akar mártír lenni, ahogy a kirúgott tanárok sem akartak azok lenni. A hatalom azonban azt üzente, hogy „ha nem maradunk csendben, sorra leszednek minket”. 

Berta Beáta után Pankotai Lili és Molnár Áron állt színpadra. A végzős diáklány, aki nagy vihart kavart október 23-i beszéde után végül otthagyta a pécsi egyházi gimnáziumot, aminek igazgatója elhatárolódott tőle, a kirúgott tanárokról és a propagandáról slammelt a noÁr mozgalom alapítójával, arról, hogy az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és a kultúra közös nemzeti ügyek, nem a jobb- vagy a baloldalé, nem fővárosi vagy vidéki ügyek. 

„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu
„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Orsós János, a miskolci Dr. Ámbédkár Iskola alapítója a magyarországi cigány diákok tapasztalatait osztotta meg. Szerinte a rendszerváltás után a hazai cigányságot megfosztották a minőségi oktatás lehetőségétől, se idegen nyelvet, se informatikát nem tanulnak. Az iskolai szegregáció ellen szólva azt kérte, hogy legyen végre természetes, hogy cigány gyerek ül magyar gyerek mellett és ugyanazt tanulják.

Ismét Törley Katalin, a Kölcsey gimnázium korábban kirúgott franciatanára lépett színpadra, Pilz Olivérrel, a miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika, fizika és biológia szakos tanárával, a Tanítanék Mozgalom alapítójával. Törley szerint a belügyminisztérium csak kiröhögteti magát azzal, hogy a jogszabályokhoz való következetes ragaszkodásra hivatkozva rúgják ki a pedagógusokat, és hogy ezzel a diákok érdekeit védik. A kirúgások mögött nincs logika, mindez csak megtorlás, és a valódi céljuk az, hogy a tanárok ellen hergeljék a társadalmat, elterelve az emberek figyelmét az uniós pénzcsapok elzárásáról, arról, hogy megélhetési válság van, nincs se cukor, se benzin. Törley és Pilz azt üzenték a kormánynak, hogy 

azért tiltakozunk, mert az oktatás romokban hever, és ezért önök a felelősök

Arra kérték a diákokat, beszéljenek a mozgalomban eddig részt nem vevő tanárokkal, a tanárokat pedig arra kérték, hogy beszéljenek a sztrájkot mostanáig tiltó iskolaigazgatókkal. A szülők is aktivizálják magukat: tegyenek panaszt a tankerületeknél, hogy összeomlik az oktatás a tanárhiány miatt. 

Legyetek engedetlenek, sztrájkoljatok, tagadjátok meg a munkát, blokkoljátok az oktatást!

– üzenték a tüntetés zárszavaként. 

„Nem félünk!” – ismét utcára vonultak a kirúgott pedagógusokért
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Az esemény végeztével a színpadra hívták az elmúlt napokban hetekben kirúgott tizenhárom tanárt, akik pár mondatban üzentek a szülőknek, tanároknak, diákoknak, megköszönve a szolidaritást, és az ellenállás folytatására kérve a tüntetőket:

Ezt az erőt kell elvinnetek mindenhova, oda is, ahol úgy gondolják, hogy nem lehet sztrájkolni.


Az RTL Híradó tudósítása: 

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#tüntetés#diákok#tanárok#pedagógusok#kirúgások#budapest

Címlapról ajánljuk