Belföld

Nem biztos, hogy január 1-e után is marad a benzinárstop

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 6:48

Csak bizonyos feltételekkel fenntartható a mostani állapot.

Az ATV Híradó értesülései szerint a kormány csak bizonyos feltételekkel tudja majd fenntartani a 480 forintos ársapkát. A nagyobb töltőállomások is korlátozzák a hatósági áras üzemanyagot, vannak olyan helyek, ahol már csak 10 litert lehet tankolni a hatósági áras benzinből.

A kis kutak a ezen a héten sem kapnak üzemanyagot. Ennek hatásairól mi is beszámoltunk.

Ajánló: „Többen jelezték már, hogy be kellett zárniuk, mert elfogyott a benzin” – csak néhány napra elég készlete van a kisebb kutaknak

Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint már most komoly ellátási problémák vannak.

Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban

 – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Időközben a Mol arról tájékoztatott, hogy korlátozzák az exportra szánt üzemanyag mennyiségét, valamint hogy az utánpótlás is folyamatos, ahogy fogalmaznak: a tanker autóik folyamatosan úton vannak. A normál időszakokhoz képest most 15-20%-kal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél. A Dunai Finomító ugyanakkor egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel, közölte az olajtársaság.

Az ATV megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy terveznek-e változtatást az üzemanyagársapkával kapcsolatban. 

A kormány azt válaszolta, hogy január elseje után csak úgy lesz fenntartható a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#árstop#benzin#gázolaj#benzinárstop#benzinkút#üzemanyag

Címlapról ajánljuk