Belföld

Itt az új javaslat, teljesen más egészségügyi rendszert alkotna a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 14:10

A dolgozók átvezényelhetők lennének, a betegek pedig csak a megyei kórházakban kaphatnak sürgősségi ellátást – egyebek mellett ezt tartalmazza a kedden késő este benyújtott javaslat.

Jelentős, a kórházi struktúrát érintő változtatásokat tartalmaz a kormány frissen benyújtott egészségügyi törvénycsomagja – írta a hvg.hu.

A kormányzati tervek egyebek mellett azt tartalmazzák, hogy 

  • minden megyében kijelölnek egy vezető intézményt, amely ellátja az irányítási feladatokat, és dönt például a dolgozók átvezényléséről is a teljes megyén belül.
  • A tervezett változtatások a sürgősségi és a szakellátást is alapjaiban érintik, bár az, hogy pontosan melyik kórháznak mi lesz a feladata, még nem tudni, a miniszter ugyanis rendeletben állapítja majd meg a részleteket. 
  • A megyei kórházakban lesz sürgősségi ellátás, a városiakban nem.
  • Budapesten továbbra is az önkormányzatoknak kell gondoskodni a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletről. A fővároson kívül viszont ez a mentőszolgálat feladata lesz.
  • Megteremtik az átvezénylés lehetőségét, amivel a szakemberhiányt akarja orvosolni a kormány, hiszen sokszor állnak le osztályok munkaerőhiány miatt. A munkahely és a lakóhely között az oda- és visszautazás ideje tömegközlekedéssel elérheti akár a napi 3 órát, 10 éven aluli gyereket nevelő dolgozónál a 2 órát. 
  • A munka értékelése alapján akár 20 százalékkal csökkenthető a fizetésük, bár az is igaz, hogy a jól dolgozók illetménye akár 40 százalékkal is növelhető.
  • A betegek majd választhatnak: hazamennek vagy maradnak a szakápolási központhoz került ágyukon, de utóbbi esetben fizetniük kell.

Nyitókép: Illusztráció – Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#semjén zsolt#pintér sándor#egészségügy#kórházak#átalakítás#reform

Címlapról ajánljuk