Belföld

Drágul a fogászati ellátás is, a páciensekre hárítják a költségnövekedést az orvosok

rtl.hurtl.hu

2022. október 25. 6:24

Nincs más választásuk a fogászati rendelőknek.

Országszerte drágul a fogászati ellátás, mert a fogorvosi rendelők kénytelenek a páciensekre hárítani a költségnövekedést, írja a 24.hu. Az sem segít túlságosan a helyzeten, hogy ismét fellendülőben van a fogászati turizmus, mert ez a rendelők töredékét érinti csak.

Közben a magyarok a korábbinál is látványosabban kerülik a fogorvosokat, hanyagolják a kezeléseket, mondta Dr. Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke. Szerinte az energiaárak növekedése csak egy kis részét teszi ki a problémának, ugyanis a covid okozta gazdasági válság felelős a költségemelkedés jelentős részéért.

„Megemelkedtek a beszerzési költségek, az egész világot érintő nyersanyaghiány az egekbe tolta az anyagok és eszközök piaci árait. Ráadásul a világban aktuális fenntarthatósági törekvések kivezették, illetve megváltoztatták az egyszer használatos eszközeink jelentős részét, az új, kedvezőbb globális hatású eszközök előállítási és bekerülési költsége is számottevően magasabb” – mondta a helyzetről.

Szerinte különbséget kell tenni a kis- és nagyvállalkozások, valamint azok között, akik szerződtek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK). Előbbiek nem tudják önerőből megoldani a költségemelkedés kezelését, muszáj a szolgáltatások árát az áremelkedéshez igazítaniuk, még akkor is, ha forgalmuk csökkenését kockáztatják vele.

A NEAK-kal szerződött fogászatok számára sem könnyű a helyzet, mert nem kapnak annyi rezsitámogatást, mint a háziorvosi rendelők. „Az elsődleges célunk az volna, hogy legalább azonos megítélés alá essenek a kollégáink, és ezen felül az állami szféra a kigazdálkodhatóság szintjére emelje fel az összes orvosi praxis támogatását, hiszen a NEAK-finanszírozott praxisok az áraikat nem tudják a lakosságra terhelni” – mondta a szakember.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#fogászat#drágulás#rezsi#NEAK#turizmus#rendelő

Címlapról ajánljuk