Belföld

Orbán szerint Joe Biden túl messzire ment, amikor háborús bűnösnek, tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyint

rtl.hurtl.hu

2022. október 11. 15:51

A miniszterelnök szerint Angela Merkellel most nem lenne háború Ukrajnában. 

A Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap rendezvényén vett részt Orbán Viktor, ahol többek között az ukrajnai háborúról és a nemzetközi energiaválságról is beszélgetett. 

A Berliner Zeitung az oldalán megjegyzi, hogy nagy volt az érdeklődés, a beszélgetésre a nemzeti és a nemzetközi sajtó is bejelentkezett. Mint írták, Orbán felidézte, hogy február 5-én Moszkvában volt, hogy a békéről tárgyaljon Putyinnal. 

Megkérdeztem az orosz elnököt, mit gondol Putyin az ukrán hadseregről. Azt mondta, hogy nagyon jó és nagyon jól képzett. Azt mondta, mindent megtesz azért, hogy Ukrajna soha ne csatlakozzon a NATO-hoz

– mondta, és hozzátette, hogy a látogatás után jelentette a NATO-nak, hogy nehézségek merültek fel a tárgyaláson. 

Holger Friedrich nekiszegezte Orbánnak a kérdést, hogy mi volt az oka Putyinnak, hogy elindította a háborút. A lap szerint Orbán „nagyon vonakodott” válaszolni erre a kérdésre. 

Mindenki Vlagyimir Putyinra összpontosítja a kérdést. Vlagyimir Putyin azonban egyáltalán nem érdekel. Engem Magyarország érdekel, engem az EU érdekel. Nem tudom, miért kezdte el a háborút.

Orbán szerint a krími válság miatt is háborúra kerülhetett volna sor, ám Angela Merkel tárgyalási képességei megakadályozhatták volna a legrosszabbat. Arra a kérdésre, hogy Merkel ma meg tudott volna-e akadályozni egy háborút, Orbán Viktor azt mondta: „Angela Merkellel nem lenne ukrajnai háború.”

Az eseményről beszámoló MTI szerint Orbán egyértelművé tette, hogy a magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az EU mond: ez egy agresszió, hiszen Oroszország megsértette a nemzetközi jogot.

A miniszterelnök szerint a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, „a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni. Úgy vélte, a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti.”

A miniszterelnök kijelentette: Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. 

A béke reménye ezért Orbán szerint Donald Trump korábbi amerikai elnök.

Hangoztatta azt is, hogy az ukrajnai konfliktusnak az a következménye, hogy „nyilvánvalóvá vált a gyengeségünk”, hiszen több más nagy nemzetközi szereplő, köztük Kína és India nem álltak a nyugati közösség mellé.

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images 

#Belföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#joe biden#berliner zeitung#németország#angela merkel#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk