Belföld

Gulyás Gergely hozzájárulást vár a fővárostól a rezsivédelmi alaphoz

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 18:41

Az önkormányzatok épp az elszabadult energiaárak miatt fordultak a miniszterelnökhöz, aki helyett minisztere válaszolt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt arra a nyílt levélre, amit ellenzéki polgármesterek írtak Orbán Viktornak.

A városvezetők arra hívták fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a települések nehéz helyzetbe kerültek az energiaválság és az elszabadult árak miatt, és a kormány azonnali cselekvésére van szükség. A kormányfőt a Nemzeti Energiacsúcs összehívására kérik, ami „alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra”.

Gulyás Gergely a válaszlevelét csak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesternek címezte. Ebben egyebek mellett azt állítja, hogy a kormány évente több mint kétmillió forint erejéig biztosít rezsitámogatást a háztartásoknak, továbbá „az értékálló nyugdíjak és a családtámogatások nagy mértékben hozzájárulnak az önkormányzatok szociális ellátási feladatainak mérsékléséhez”.

A miniszter reagált arra a kérésre is, hogy a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál magasabb áron kapják. Gulyás Gergely szerint ez a rezsicsökkentés megszüntetésével járna, mert „a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a levelét azzal zárta, hogy „minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok – így a főváros – részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz”.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#gulyás gergely#karácsony gergely#rezsi#energiaválság#önkormányzat

Címlapról ajánljuk