Belföld

Gigatüntetés a tanárok mellett, túlfűtött „babák” a Nyerő Párosban és a hét legcifrább káromkodása

rtl.hurtl.hu

2022. október 8. 14:19

A tanárok melletti tüntetésekről szólt a hét, volt több kilométeres élőlánc, hídfoglalás és több tízezres demonstráció a Kossuth téren. Közben újabb áldozatokat szedett a rezsidémon, kilakoltatták az egykori sakkszövetségi főtitkárt, a korrupcióval gyanúsított Völner Pál viszont továbbra is ügyvédként praktizál. Az X-Faktorban Herceg Erika és Gáspár Laci többször is egymásnak feszült, és kiderült az is, mennyire nem bírnak a vérükkel a Nyerő Párosból távozó Zdroba Patrikék. A hét videói.

Múlt pénteken derült ki, hogy a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát is kirúgták, mert korábban polgári engedetlenségi akciókban vettek részt. Palya Tamás matematika-kémia szakos tanár elbocsátása után arról beszélt, a tanítás volt az élete, és rossz azzal szembesülnie, hogy harminc év után már nem kell bemennie az iskolába órát tartani.

 

Hétfőn reggel több százan, tanárok, szülők, diákok vállaltak szolidaritást az elbocsátott kölcseys pedagógusokkal. Többen beszédet is mondtak, majd petíciót vittek a Belügyminisztériumhoz, azt követelve, hogy vonják vissza a tanárok kirúgását. 

 

Szerdán több kilométeres élőlánccal és tanársztrájkkal folytatódott a tüntetés, a tanárokat támogató skandálásokat az arra közlekedő autósok dudálásai kísérték. Vidéken is több megmozdulást tartottak, a tiltakozók a tanárok jogaiért és béremelésükért szólaltak fel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos sztrájkot hirdetett, becslésük szerint körülbelül 20 ezer pedagógus vett benne részt. Nagyjából ezer pedagógus polgári engedetlenségi akcióban nem vette fel a munkát.

 

 

A tanársztrájk és az élőlánc után is szerdán este is folytatódott a tiltakozás Budapesten. A Grund nevű diákcsoport a Margit híd kétórás lezárása mellett döntött. A Margit hídról a tömeg a Kossuth térre ment, ahol beszédekkel, koncertekkel tarkított demonstráción több tízezres (becslések szerint 40 ezres) tömeg állt ki a tanárok mellett, normális fizetést, az oktatás helyzetének rendezését, színvonalának emelését követelve.

Másnap több tankerületi központ bekérte az iskoláktól azoknak a diákoknak a nevét, akik hiányoztak a nagy oktatási tüntetések napján. Ilyen esetekről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tud. Az érdekképviselet szerint több intézményben olyan kevesen voltak, hogy az igazgató rendkívüli szünetet rendelt el. Kerestük az oktatásért is felelős Belügyminisztériumot, de nem válaszoltak kérdéseinkre, ahogy továbbra sem reagáltak a tanárok és a diákok megmozdulására sem. Van olyan iskola, ahol csütörtökön is tiltakoztak a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok egy részének kirúgása ellen.

 

Több felszólaló is bírálta Kövér Lászlót a tüntetésen. Az Országgyűlés elnöke a héten egy interjúban azt mondta, tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyi pénzt keresnek. Kövér László 1989-ben még egészen más véleményen volt, még egy rendőrtiszttel is vitába keveredett egy tüntetésen a pedagógusokat megillető fizetésről. Bár nyilatkozatai alapján a ma sem tartja túlfizetettnek a tanárokat, a tiltakozásukat már elítéli.

 

Bár az utóbbi 30 évben többször is történt béremelés, lényegében a rendszerváltás óta állandó probléma, hogy kevesebbet keresnek, mint sok más diplomás a közszférában. A Fókusz azt mutatta meg, hogy milyen megdöbbentő klönbségek vannak a pedagógus bérek között, és hogy európai szinten is mennyire kevés pénzt visznek haza a magyar tanárok.

Közben újabb áldozatokat szedett a rezsidémon. 110 embert küldenek el a Miskolci Fürdők Kft.-től a magas energiaárak és az infláció miatt. Két fürdő jövő héten zár be, kettő pedig már most sincs nyitva karbantartási és felújítási munkák miatt. A város próbálja máshol elhelyezni az elbocsájtott dolgozókat.

 

A fürdők bezárása ráadásul több miskolci szállodát is magával rántott,s szállóvendég mondja le a foglalását a városban. A szállodások egy része azt mondja, így be kell majd zárniuk, mert ez volt a legnagyobb vonzereje a környéknek. 

 

De bajban van a Miskolci Állategészségügyi Telep is, pedig naponta több bejelentést is kapnak kóbor állatokról. 12 kutya már több mint egy éve vár gazdára. Az anyagi gondok miatt az önkormányzat licitet indított, hogy így segítsenek nekik: Cseh László többszörös világbajnok dedikált úszósapkáját lehet megvenni.

 

Nem csak Miskolcon érezteti hatását a rezsiárak emelkedése és az infláció. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint több település is csődbe mehet az elszállt energiaárak miatt. Pénteken hozta nyilvánosságra a kormány az év végéig érvényes távhődíjakat. Ahol főleg gázzal fűtik a hőerőműveket, ott akár 13-szorosára is emelkedhet az önkormányzati intézmények fűtési költsége.

 

A héten ismét történelmi mélypontra zuhant a forint. A magyar fizetőeszköznek hétfőn nem volt könnyű napja, kicsivel dél előtt egy euróért több mint 426 forintot kértek a bankközi piacon, és pénzünk a dollárral szemben sem tudott sok mindent felmutatni: rövid ideig a 436 forintot is átlépte az árfolyam. A Fókusz annak járt utána, hogy mi lassíthatná vagy akár állíthatná meg a féktelen száguldást a mélybe. Azt is próbáltuk összeszedni, hogy a jelenlegi helyzetben mit kezdhetnénk a pénzünkkel, hogy ne értéktelenedjen el teljesen.

 

Október elsején elindult az online népszámlálás, de már az első nap lefagyott a rendszer. A lebonyolítást végző KSH szerint a vártnál többen akarták kitölteni a kérdőívet, ezért lelassult, majd, ahogy írták, egy terheléses támadás miatt leállt a rendszer.

 

A kilakoltatások a héten sem álltak le, szerdán a Budapesti Sakkszövetség egykori főtitkárának kellett elhagyni az otthonát. A 67 éves Száraz Sándor azt mondta, nem figyelmeztették, hogy kilakoltatják. Öt perce volt összepakolni, két táskányi holmival került az utcára. 

 

Közben a Híradó stábja Nyergesújfaluba utazott, hogy bekopogjon Völner Pál ügyvédi irodájába. A végrehajtók korrupciós ügyében meggyanúsított korábbi miniszterhelyettes ugyanis ügyvédként praktizál. A gyanú szerint 83 millió forintnyi kenőpénzt elfogadó expolitikus a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint jogszerűen dolgozik. De ha vádlott lesz, felfüggesztik kamarai tagságát.

 

A bankkártyás csalók sem tétlenkedtek, kiszemelt áldozatuk azonban nem dőlt be az átverésnek, telefonra vette a Papp Ágota néven bemutatkozó nőt, aki miután rájött, hogy ezúttal nem jut pénzhez, kacifántosat káromkodott.

 

Múlt szombaton kezdetét vette az X-Faktor Tábor. Miközben a jelentkezők szembenéztek a csoportos feladatokkal, majd a székes kihívással, a mentorok között egyre nőtt a feszültség, aminek többször is könnyes vita lett a vége. Herceg Erika és Gáspár Laci többször is egymásnak feszültek.

 

Az egyik versenyzőért is kemény harc folyt a mentorok között. Erika szeretett volna Kiss Kevin mentora lenni, de Laci szerint Peti lett volna a megfelelő mentor a srác számára. Erika végül felkapta a vizet, és el is sírta magát.

 

De Erika ByeAlexnek is beszólt.

 

Erika többször is összetört a székes feladat közben, a napját végül Bodrogi Enikő mentette meg, aki könnyeket csalt a szemébe.

 

Közben a Nyerő Páros villájában is zajlott az élet. A hét sértődéssel és óriási nevetéssel indult, a sztárpároknak ugyanis egymást kellett parodizálniuk.

 

Meglepetésekből sem volt hiány. A versenyzőket sokkolta, amikor megtudták, hogy egy korábban kiesett páros újra beköltözik a villába. Amikor kiderült, hogy Enikő és Szabi tér vissza, néhányan majd kiugrottak a bőrükből, akadtak azonban lefagyott arcok is.

 

A héten Zdroba Patriknak és menyasszonya, Bádoki Bettinek kellett menniük a műsorból. Ezúttal nem volt veszélyzóna és szimpátiaszavazás sem. A szerelmesek Kabát Peti vendégei voltak a Nyerő Páros kibeszélőben. Patrikék nyíltan beavatták a műsorvezetőt, hogy szinte mindenhol, még a vécében is szexeltek a villában, de meséltek arról is, miért vannak rossz véleménnyel Bencéről, és mit gondol a külvilág arról, hogy folyamatosan babázzák egymást.

 

Ugyancsak emlékezetes, amikor az egyik játékban Megyeri Csilla közel két és fél millió forint értékben vásárolt be magának a divatos ruhákból és kiegészítőkből, amiket mind magára is aggatott. Mire Sebestyén Balázs beszólt neki, előbb román autókereskedőhöz, később erdélyi medvevadászhoz hasonlította az influenszert.

#Belföld#Nyerő Páros#X-Faktor#tüntetés#rtl#kirúgott tanárok#népszámlálás#gyenge forint#tanársztrájk#ma

Címlapról ajánljuk