Híradó

„Ha meghajtjuk a fejünket és visszavonulunk, akkor elérték a céljukat” – több ezren álltak ki pedagógusokért

rtl.hurtl.hu

2022. október 5. 15:38

Több ezer diák és tanár alkotta a Széll Kálmán tértől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot, amivel a pedagógusok mellett álltak ki szerda reggel. A több kilométeres láncban mindenki egyetértett: színvonalas oktatás nélkül nincs jövő, a pedagógusok fenyegetése, kirúgása elfogadhatatlan, éppen a gyerekeknek árt ezzel a hatalom.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy felmondtak a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának – sokan ezzel indokolták, hogy szerdán utcára vonultak és csatlakoztak a pedagógusnapi élőlánchoz. 

Szülők, diákok és tanárok csatlakoztak szerda reggel az országszerte zajló pedagógusnapi tiltakozásokhoz. Budapesten több kilométeres élőlánc állt össze, ami így nézett ki egy motorról:


Szerdán rengeteg diák állt ki a pedagógusok mellett. Egyikük az RTL riporterének azt mondta, túl tudnak lépni azon, ha mondjuk egy egyest kapnak, mert a diákok tudják, a tanároknak valójában az a céljuk, hogy életképes emberekké neveljék őket, akiknek van jövőjük. 

A tanárok közül többen arról beszéltek, az utolsó löketet az adta, hogy kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát, így nem volt kérdés, hogy csatlakoznak a szerdai akcióhoz. Faludy András, a megmozdulás fő szervezője nem tudta megbecsülni, hányan alkothattak élőláncot, de előzetes számítások szerint 73 iskolára és 6-7 ezer résztvevőre számítottak. 

Ugyanakkor volt olyan, aki fenyegetésről és nyomásgyakorlásról beszélt az elbocsátások kapcsán. 

Megy az ember a folyosón, és arra gondol, még meddig tud itt menni. Addig fogok harcolni, ameddig csak tudok, de a tizenkettedikeseknek majdnem elsírtam magam, hogy le tudom-e őket érettségiztetni

– nyilatkozta egyikük. 

„Ha erre meghajtjuk a fejünket és visszavonulunk, akkor elérték a céljukat” – hangozott el. 

#Híradó#Videó#Belföld#pedagógusok#diákok#élőlánc#budapest#tüntetés#tiltakozás#ma

Címlapról ajánljuk