Rendőröket hívtak a szülőkre a tankerülettől a karinthys tanárok melletti tüntetésenA XVIII. kerületi Karinthy-gimnázium 24 tanárának üzent a tankerület. Az érintettek reggel 8-kor több száz szimpatizánssal, ügyvédekkel mentek személyesen átvenni a levelüket. A panaszt tenni akaró szülőknek a tankerületnél azt mondták, ma nincs ügyfélfogadás, utóbb pedig rendőrt hívtak rájuk.
Belföld

Rendőröket hívtak a szülőkre a tankerülettől a karinthys tanárok melletti tüntetésen

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. október 7. 9:19

A XVIII. kerületi Karinthy-gimnázium 24 tanárának üzent a tankerület. Az érintettek reggel 8-kor több száz szimpatizánssal, ügyvédekkel mentek személyesen átvenni a levelüket. A panaszt tenni akaró szülőknek a tankerületnél azt mondták, ma nincs ügyfélfogadás, utóbb pedig rendőrt hívtak rájuk.

Az RTL Híradó tudósítója szerint péntek reggel több száz ember csatlakozott a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanáraihoz, akik az után keresték fel az illetékes tankerületet, hogy az intézmény 24 tanárát fenyegették meg kirúgással az október 5-ei sztrájkban és polgári engedetlenségben való részvételük miatt. 

Fotók: több százan vonultak a tankerülethez a kirúgással fenyegetett karinthys tanárok védelmében
Az ominózus levelek – Fotók: RTL Híradó

A tanárok csütörtökön döntötték el, hogy péntek reggel 8-kor személyesen veszik át munkáltatójuktól, a tankerületi vezetőtől a névre szóló levelüket. Az illetékes ugyanis korábban az igazgatóval akarta átadatni a fenyegető hangvételű levelet, amelyet országszerte kiküldtek renitens tanároknak. A tanárok azonban nem vették át azt az intézményvezetőtől, mivel nem a munkáltatójuk.

Fotók: több százan vonultak a tankerülethez a kirúgással fenyegetett karinthys tanárok védelmében

Tudósítónk szerint a pénteki akcióból spontán megmozdulás lett, amit az autósok – egyebek mellett a kukásautók – folyamatos szimpátiadudálása kísér. A tanárokat több száz szimpatizáns kísérte át a tankerülethez. 

Fotók: több százan vonultak a tankerülethez a kirúgással fenyegetett karinthys tanárok védelmében

Köztük volt több ügyvéd is, akik felajánlották, hogy pro bono képviselik az ügyüket. Megjelentek politikusok is, így a momentumos Orosz Anna és az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, a XVIII. kerület országgyűlési képviselője.

A tankerület épületének ajtaját zárva találták, pedig időpontra jöttek. Aztán az egyik tanár megtudta valakitől, hogy valójában az emeleten, egy másik ajtón kell bemenni. Az intézménybe csak kettesével akarták beengedni őket, a tanárok azonban azt mondták, hogy csak egyszerre hajlandók bemenni. Végül mégiscsak ketten mentek be, három támogató ügyvéd kíséretében.

Fotók: több százan vonultak a tankerülethez a kirúgással fenyegetett karinthys tanárok védelmében

Elkezdtek felmenni a tanárok, 9 óra után három pedagógus volt éppen bent a tankerületnél. A szülők pedig sorban álltak, hogy panaszt tehessenek – jelentette tudósítónk.

Azt mondták a tanárok, hogy nem engedik, hogy megfélemlítsék őket, folytatni fogják a tiltakozást. A sorban álló szülőkkel eközben azt közölték a tankerületi dolgozók, hogy ma nincs ügyfélfogadás, menjenek vissza máskor.

Annyi ember gyűlt össze az épület környékén, hogy egy időre le kellett állítani az 50-es villamost, az Üllői út 453. környékén pedig 9 óra körül ellehetetlenült a közlekedés. 

Fotók: több százan vonultak a tankerülethez a kirúgással fenyegetett karinthys tanárok védelmében
Dugó volt a tankerületi központ környékén (Google Maps)

Tudósítónk 10 óra körül azt mondta, hogy a tankerülettől rendőröket hívtak a szülőkre. A tanárokat támogató ügyvédek időközben kijöttek a tankerületi igazgatótól, akivel nem jutottak dűlőre. 

Felmerült a kérdés, hogy ki az a kigyúrt, tagbaszakadt ember, aki a tankerületi igazgató mellett állt. Többen azt hitték, civil ruhás rendőrről van szó, bár a jogászok unszolására az illető azt mondta, ő a tankerület gondnoka.

 

#Belföld#pedagógusok#tanársztrájk#karinthy frigyes gimnázium#tankerület#kirúgás#tüntetés#demonstráció#fenyegetés#ma

Címlapról ajánljuk