Híradó

Nyomást gyakorolnak a tankerületek az iskolákra, több helyen a sztrájk alatt hiányzó diákok névsorát is bekérték

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. október 6. 20:24

Információnk szerint több tankerületi központ bekérte az iskoláktól azoknak a diákoknak a nevét, akik hiányoztak tegnap, a nagy oktatási tüntetések napján. Ilyen esetekről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tud. Az érdekképviselet szerint több intézményben olyan kevesen voltak, hogy az igazgató rendkívüli szünetet rendelt el. Kerestük az oktatásért is felelős Belügyminisztériumot, de nem válaszoltak kérdéseinkre, ahogy továbbra sem reagáltak a tanárok és a diákok megmozdulására. Van olyan iskola, ahol ma is tiltakoztak a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok egy részének kirúgása ellen.

Több száz diák alkotott élőláncot csütörtök reggel a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium körül. A Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak kirúgása ellen tiltakoztak, és az oktatás problémáira akarták felhívni a figyelmet.

„Minden évben cserélődik a tanári kar. Sokszor év közben hagyják el a tanárok a pályát. Szerencsére mindig tudják pótolni. De szerintem ez nagyon nem szerencsés, ha egy tanár nem tud végigvinni 4 éven keresztül egy évfolyamot, és folyamatosan váltakoznak a tanárok – mondta a Híradónak Franta Ákos, az iskola diákönkormányzatának elnöke.

Az élőláncot alkotó diákok egy szimbólumot rajzoltak a kezükre. Ugyanezt, a körbe foglalt felkiáltójelet fújta fel a pólójára szerda este a Kossuth téren Nagy Ervin is. A színész is felszólalt a szolidaritási koncerten, amit a Tanítanék és a NoÁr mozgalom szervezett. Hogy a jel pontosan mit jelent, Molnár Áron színész mondta el a színpadon:

Ez egy felkiáltójel, ami azt jelenti, hogy nem maradunk csendben. Azt szeretném tőletek kérni, hogy ezzel a felkiáltójellel árasszátok el az országot.

Az egész országban több megmozdulás volt szerdán a tanárok mellett. Diákok kezdeményezésére a tüntetők este két órára elfoglalták a Margit hidat, előtte pedig – még reggel – több kilométeres élőláncot alkottak Budapest belvárosában. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos sztrájkot szervezett. Ebben szerintük csaknem 20 ezer tanár vett részt. Másik nagyjából ezer tanár pedig polgári engedetlenségi akcióban vett részt.

Híradónk birtokába került egy levél, amit egy debreceni középiskola igazgatója küldött tegnap az osztályfőnököknek. Ebben azt kéri, hogy

haladéktalanul írják be a hiányzó tanulókat a KRÉTA naplóba.

A PDSZ-nek az ország több pontjáról jelezték, hogy a Tankerületi Központok a sztrájk napján hiányzó diákok névsorát kérik az iskoláktól. De nem csak ezt.

„Azt kéri az intézményvezető a kollégáktól, hogy kérjék a diákok szüleitől, hogy orvosi igazolással igazolják a távollétet, mert csak orvosi igazolást fogadnak el. Ez is természetesen jogsértő. Retorzió jellege van, de igazából nem mondható jogellenesnek … amikor az élőlánc, vagyis hát a tegnapi nap kezdetekor kivonulnak tankerületi központok ellenőrizni a jelenlétet. Ellenőrzik a diákoknak és a pedagógusoknak a jelenlétét a munkahelyen” – mondta Nagy Erzsébet.

A PDSZ ügyvivője arról is beszámolt, hogy több iskolában olyan kevesen voltak tegnap, hogy rendkívüli szünetet rendelt el az igazgató.

A köznevelési törvény azonban meghatározott esetekre enged csak rendkívüli szünetet elrendelni. A sztrájk ideje nem az

 – tette hozzá.

Kérdéseinkre a Klebelsberg Központ azt közölte híradónkkal, hogy a diákok „listázásáról” szóló információk tévesek, mert a hiányzások dokumentálása az oktatási intézményekben történik, a tankerületek kizárólag statisztikai adatszolgáltatást kapnak az iskoláktól. Azt írták, hogy a hiányzásról szóló igazolás lehet szülői vagy orvosi is.

Arra azonban nem kaptunk választ, hogy miért rendeltek el rendkívüli szünetet egyes iskolákban.

#Híradó#Videó#Belföld#pedagógusok#tanárok#tüntetés#tiltakozás#tankerület

Címlapról ajánljuk