Híradó

Péntek délután bezár a kollégium, a diákok mehetnek hétvégére, ahova tudnak

Almási ZsuzsaAlmási ZsuzsaHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. szeptember 28. 20:01

Váratlanul, a bevezetése előtt néhány nappal tudták meg a diákok és a szüleik, hogy mostantól hétvégente bezár a budapesti, Mogyoródi úti középiskolai kollégium. A tankerület szerint csökkent az igény a bentlakásra, egy érintett szülő szerint viszont neki a rezsiköltségek növekedésével indokolták a döntést. 

A Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégiumba, a Mogyoródi úti diákszállóba sokan azért költöztek, mert hétvégén is nyitva volt, nem kellett hazamenni a kollégistáknak. Októbertől ennek vége, pontosabban pénteken délután négyig el kell hagyni az épületet és csak vasárnap délutántól nyitják ki újra. Ezt a héten tudták meg a kollégisták az új szabályt, ami sokuknak fejtörést okoz.

„Délután is van sulim és necces lesz megoldani a hazajövetelt, mert este is van órám, viszont ki kell költözzem 4 óráig a suliból. Nagyon meglepődtem, mert szerettem volna bent maradni legalább péntek este még a koliban. Ez eléggé megbonyolította a mindennapi életet” – mondta a Híradónak az egyik diák.

Más, akinek szintén péntek estig vannak órái, azt mondta, az utazótáskájával felpakolva megy majd péntekenként iskolába.

„Nagyon jó lenne, ha egy nevelő legalább itt tudna maradni és addig felügyelne minket. Akkor négy óra után is, akinek dolga van az épületben vagy órája, azt meg tudnánk oldani, de sajnos egyelőre úgy tűnik, nem lesz erre lehetőség” – mondja egy másik diák.

Aki hétvégén szeretne Budapesten maradni vagy nem tudja megoldani a hazautazást, két másik kollégiumba átcuccolhat.

A diákok úgy tudják, mindez a rezsiköltségek emelkedése miatt van.

A fűtés miatt, és hogyha áttesznek minket is ide, akkor kevesebbet kell fűteni a kollégiumban

 – magyarázza egyikük..

Egy vízilabdás fiú is a koliban lakott, a héten költözik ki. Neki fontos a hétvége, mert akkor vannak a meccsei. Nem érti, miért ennyire későn, szeptember végén szóltak nekik az októbertől érvényes hétvégi bezárásról.

„Nem hiszem, hogy ez az átcihelődés vagy átpakolás egészséges és életszerű megoldás, én sem megyek egy normális fűtéses lakásból egy távfűtéses lakásba, hogy csökkentsem a rezsimet” – mondja az anya, akinek – elmondása szerint– a fenntartó energiatakarékossággal magyarázta a változást.

Mi is kerestük az illetékes Tankerületi Központot, azt írták, „hétvégenként 200 tanuló marad az intézményekben. Az elhelyezést kérő fiatalok számának csökkenése miatt október elsejétől kevesebb ügyeletes intézményt jelöltünk ki.” Hozzátették: a korábbi években is átköltöztek egyik épületből a másikba a diákok, ami szerintük azért nem okozhat nagy gondot, mert csupán néhány sarokra vannak egymástól.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#bezárás#rezsi#kollégium

Címlapról ajánljuk