Híradó

Meghátrált a kormány, korrupcióellenes hatóságot hoznak létre, de ez Hadházy Ákos szerint rossz vicc

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. szeptember 6. 19:41

Független korrupcióellenes hatóság és egy új, korrupcióellenes munkacsoport létrehozásáról döntött a kormány. Ez a kabinet szerint egy újabb lépés, hogy Magyarország ellen lezárulhasson az uniós jogállamisági eljárás, és megnyíljanak a helyreállítási alap forrásai. Önmagában attól, hogy lesz egy újabb hatóság, valószínűleg még nem szűnik meg a rendszerszintű korrupció – mondják a Transparency International Magyarországnál.

Évekkel ezelőtt robbant ki az Orbán Viktor vejét is érintő Elios-botrány Magyarországon. A cég közvilágítás-korszerűsítési pályázataival kapcsolatban az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala számos szabálytalanságot feltárt, és 13 milliárd forintnyi uniós támogatás megvonását javasolta. A pénzről végül a kormány inkább lemondott, így a korszerűsítéseket teljes egészében magyar adófizetői pénzből fizették.

Orbán Viktor 2018 annyit válaszolt egy sajtótájékoztatón az ügyet firtató kérdésre: 

semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok.

A magyar hatóságok nem találtak szabálytalanságot Tiborcz István egykori cége körül.

Az Európai Bizottság régóta bírálja Magyarországot a korrupció helyzete miatt, de a kormány minden ilyen felvetést hárított. Most azonban fordult a kocka, mivel világossá vált, hogy ha Magyarország hozzá akar jutni a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére létrehozott európai újjáépítési alap eurómilliárdjaihoz és a kedvezményes feltételekkel felvehető hitelhez, akkor fel kell lépnie a korrupció ellen.

Márpedig a pénzre égető szükség van, úgyhogy a kormány pedig lép. Augusztus végén, a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: „minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére”.

Most kiderült, mit jelent a hatékony fellépés: a kormány egy független hatóság létrehozását javasolja az Országgyűlésnek, illetve alakul egy korrupcióellenes munkacsoport is. 

Csakhogy egyikre sem lenne feltétlenül szükség – mondja a korrupcióellenes civil szervezet jogi igazgatója.

Ha az állam véget akarna vetni a rendszerszintű korrupciónak, akkor tulajdonképpen annyi dolga lenne, hogy nem csinálja tovább a maga korrupt gyakorlatait. Tehát nem osztja ki az állami javakat a haveri gazdasági szereplőknek, nem engedi és nem hagyja azt, hogy túlárazott pályázati eljárásokban folyassák ki az európai uniós támogatásokat

– mondta a Híradónak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója

A kormánytól független korrupcióellenes hatóság és az új munkacsoport létrehozásának tervezetét Varga Judit, Pintér Sándor, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Varga Mihály és Navracsics Tibor miniszterek készítik elő.

Hadházy Ákos szerint 

ez egy rossz vicc, az a kérdés, hogy az Európai Unió az érti-e a humort.

A megválasztott országgyűlési képviselő az elmúlt években számtalan olyan beruházást talált, ahol valószínűleg szabálytalanul költötték el az uniós támogatásokat. Szerinte ha a magyar kormány valóban komolyan venné a korrupció elleni harcot, akkor az Európai Ügyészséghez csatlakozna.

„Az Európai Unió akkor jár el helyesen, hogyha kiköveteli, megköveteli az Európai Uniós Ügyészséghez csatlakozást. A magyar kormánynak egész egyszerűen nincs észérve ez ellen. Ez az egyetlen egy vállalás lehetne arra garancia, hogy legalábbis csökkenjen a korrupció” – szögezte le Hadházy Ákos.

Kérdeztük a kormányt, hogy miért nem az uniós ügyészséghez csatlakozik Magyarország az új hatóság létrehozása helyett, de erre a kérdésünkre nem válaszoltak. Azt írták, az új hatóság felállítása a Bizottságnak tett „vállalások között szerepel”, és „újabb lépést jelent a jogállamisági eljárás lezárása és a helyreállítási alap forrásainak megnyílása felé”. 

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#politika#korrupció#európai unió

Címlapról ajánljuk